`height=

Bu yazı serimizde YÖKün yaptığı Dr. Eğitiminin İyileştirilmesi Çalıştayı Raporu`nun  incelemesine ayırdık. Yararlı olmasını dileriz

https://www.yok.gov.tr/Documents/Yayinlar/Yayinlarimiz/2022/doktora-ogretiminin-iyilestirilmesi-calistayi.pdf

'Asıl mesele ise bu raporun YÖK web sayfasından verilmesi. Eminim Prof. Dr. Erol Özvar hoca da bizim gibi düşünüyordur. Makale yaz teze denk olsun demek ne demek? PhD, Doktora bir Akademisyenin özüdür. Çalıştaya kimler katıldı acaba? Kimler rapora EVET dedi? Enteresan işler! Bir Akademisyenin en önemli basamağı Doktora dır. Dünyada da her koşulda geçerli olan TEK unvandır. YÖK`ün uhdesinde yapılan bir çalıştayın raporunda 'tez yerine makale' önerisinin resmî sayfadan duyurulması büyük bir yanlıştır. Doktora önemlidir. Akademisyenin ruhudur!' Dr.Öğr.Ü y. Vahdet Özkoçak/ ÖGESEN Başkanı

'3 makale=1 doktora tezi Doğru mu? Doktora tezinin hazırlanma gerekçesini dahi bilmeyen birileri önermiş sanırım' Prof.Dr. Necati Cemaloğlu/Gzi Ü niversitesi

İdari Süreçler 

&bull Ana sanat ve anabilim dallarının adları netlikle belirlenmeli, bağlı bulundukları enstitülerin isimleri belirlenmeli ve standartlaşmalıdır. 

AY: Kaçdefa çalışıldı, çalıştaylar yapıldı ama raporlar hayata geçmedi. YÖK ve Ü AK içinde  'aynı isimlerle komisyon kurulunca' yeni fikirler oluşmuyor..Yıllardan beri standartlaşma ve ABD,ASD`lerin adlarının netleşmesini söylüyoruz.

Ankara Müzik ve GS Ü niversitesi Çalıştayı yararlı oldu mu?

https://www.internethaber.com/ankara-muzik-ve-gs-universitesi-calistayi-yararli-oldu-mu-1906196y.htm

&bull Güzel Sanatlar Fakültesi içinde yer alan 'Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım' bölümlerinde görüldüğü gibi alana yönelik lisansüstü eğitimin ilişkili olduğu bilim alanlarıyla da bağını kurabilmek için gereken adımlar atılmalıdır. (örneğin, Sosyal bilimler alanı içinde değerlendirilebilir). 

&bull Lisansüstü eğitim ve doktora programlarında sanatla ilgili uygulama yapan bölümler aynı zamanda teze eşdeğer metin hazırlamak zorundadır. Uygulama ve metnin gelişmiş dijital teknolojilerle görünür kılınması yönünde yeni bir bilgi ve belge bankası önerilmelidir. Örneğin, YÖKTEZ arama sisteminde tezle birlikte 'görsel ve işitsel' uygulamalara da ulaşım sağlanabilir. YÖKTEZ`de arşive alınan tezlerin içerisinde bulunan bir eserin, sesin ve tasarımın da izlenebilip, dinlenebilmesi gerekmektedir. Yapılan her üretimi web sitesinde görebilmek, evrensel olarak paylaşmak gerekmektedir. 

AY: 'Uygulama yapan bölümler teze eşdeğer metin hazırlamak zorundadır.' Uygulanmıyor muydu? Neden?

https://sbe.yildiz.edu.tr/images/files/yazim.pdf

'Sanatta Yeterlik Eser Çalışmalarının Değerlendirilme Süreci Ana Sanat dalları tarafından önerilen ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Sanatta Yeterlik jürisi, Sanatta Yeterlik Eser Çalışması`nın kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geçbir ay içerisinde toplanarak öğrenciyi Sanatta Yeterlik Eser Çalışması savunmasına alır. Savunmanın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, Sanatta Yeterlik Eser Çalışması hakkında oy birliği veya oy çokluğu ile kabul, ret ya da düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üçgün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta Yeterlik Eser çalışması kabul edilen öğrencinin mezuniyet işlemleri yapılır.'

&bull Sanatta yeterlik programı ve doktora programı arasındaki adlandırma farkının ortadan kaldırılması için her ikisi de doktora programı olarak nitelendirilmelidir.

AY: 1996`dan beri yazdığımız, söylediğimiz, TBMM Milli Eğitim Komisyonu`na, YÖK`e raporlar gönderdiğimiz, hatta SADEK Başkanı`na 'neden bu işi halledemediniz' diye sitem ettiğimiz konudur. En son 2011 Y. Doç.ler Çalıştayı`nda rapor halinde sunmuştuk. 

http://www.musikidergisi.net/?p=1869

Ancak, yine olmayacaktır. Çünkü, YÖK Başkanı değişmiş, ama Yönetim Kurulu Ü yeleri değişmemiştir. Yıllarca Dr. kullanımına karşı çıkan üyelerin olumlu düşüneceğini zannetmiyoruz. O zaman, Başkana göre hareket edilmiş olur ve eski Başkan Prof.Dr. Yekta Saraç`ın karşı olduğu anlaşılacaktır. Bekleyip göreceğiz..

&bull Aynı lisansüstü programa, ALES şartı olan ve olmayan öğrencilerin kabulünde yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca, ALES`e girme şartı bölümler arası programlara bağlı olarak düzenlenebilmeli ve program bazında standartlaşmaya gidilmelidir. 

&bull Tüm sanatta yeterlik programlarında da tez izleme süreci işletilmelidir. 

AY: Tez izleme raporu nasıl hazırlanır? 

(1. Literatürün yazılması 2. Veri toplanması 3. Analizlerin yapılması 4. Sonuçların yazılması 5.Tezin tamamlanması 6. Tezin Literatür Taraması: Literatür kısmının tüm alt başlıkları belirlenerek her bir kısımda ne yazıldığına ilişkin bir özet paragraf olacak. Her biri en az 150 en fazla 200 kelime)

&bull YÖK ile yürütülen programlar arasında düzenli iletişimi sağlayacak komisyonlar oluşturulmalıdır. 

&bull Lisanstan, doktora/sanatta yeterlik programlarına doğrudan başvuru yapılmamalıdır. Bütünleşik doktora programları amacına uygun yürütülüp yürütülmediği gözden geçirilerek gerekirse kaldırılmalıdır.

AY: Lisanstan, doktora/sanatta yeterlik programlarına doğrudan başvuru zaten yapılamaz. Bu madde, sanki öyle bir uygulama varmış şüphesi doğurmaktadır.

Devam edeceğiz;

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay