`height=

YÖK, 'Pedagojik Formasyon' açıklamasını yaptı. Yorumlarımızla sizi bilgilendirmeye çalışacağız..

YÖK, sosyal medyadan 'Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar', güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından onaylanarak 2021-2022 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir paylaşımıyla pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına ilişkin çerçeve usul ve esaslarını duyurdu.

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINA İLİŞKİN ÇERÇEVE USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜ M

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1:  (1)  Bu Usul ve Esasların amacı Talim ve Terbiye Kurulunun (TTK), 20 Şubat 2014 tarihli ve 09 sayılı kararının ekinde yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlarla yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup da adı geçen karar ekindeki programlara denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan ve belirlenen şartları taşıyan adaylar için yükseköğretim kurumlarında açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına ilişkin Usul ve Esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2: (1)  Bu Usul ve Esaslar, YÖK tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının açılmasına ve uygulanmasına ilişkin akademik, idari ve mali hususları kapsar.

Dayanak

MADDE 3: (1)  Bu Usul ve Esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan 'Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Arasında Eğitimde İş Birliği Protokolü' (2021) ve Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan 'Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı na Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge'ye (2021) dayalı olarak hazırlanmıştır.

AY: Yani MEB`in hazırladığı bir yönerge varmış, YÖK`te bazı düzeltmeler yaparak yayınlamış;

Tanımlar

MADDE 4:  (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen

Aday :  Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına başvuran ilgili lisans programlarının mezunlarını,..

AY: Bu cümleden Pedagojik Eğitimi Sertifika Programı şeklinde yapılacağı anlaşılıyor. Ancak, ülkemizde sertifika ile yapılan çalışmaların nasıl yürüdüğünü biliyoruz. Özellikle, Dekan pozisyonunda olan arkadaşların, birçok ders üzerine alarak 'derse hiçgirmedikleri', yerlerine 'asistanım' denilerek Arş.Gör. lerin gönderildiği ve sadece 'yoklama alındığı' biliniyor. Elbette, sonuçhepsi başarılı oluyor.

Eğitim Gücü Sen Başkanı  Oğuz Özat 'MEB ve YÖK, 3900 tl ye, 10 dersle öğretmenlik belgesi satarak  zaten patlamış eğitim sisteminin dibini buldular, tebrik ediyorum' diyor. 

S.Öğülmüş ise 'Fakültesinin olanaklarını göz önünde bulundurmadan, uzaktan eğitimle 2000 kişiye, 1332 kişiye, 834 kişiye ... pedagojik formasyon eğitimi ilanına çıkan üniversiteleri ve fakülteleri birlikte kınayalım' diyor.

Aylardır açıklanması beklenen formasyon  tepki ile karşılandı '15 aydır beklenen pedagojik formasyon eğitimini sadece mezunların alabileceği duyuruldu. 3 ve 4.sınıflar olarak biz de bu yıl almak istiyoruz. Sene kaybı yaşamak istemiyoruz.' diyerek,  okuyan-mezun arasındaki adaletinin sağlanmasını istiyorlar..

Kilis 7 Aralık Ü niversitesi bile 1332 öğrenci kontanjanı açmıştır. Demek ki, çok güçlü bir eğitimci kadrosu var;

Dicle Ü niversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi de uzaktan eğitimle 2000 kişiye Pedagojik Formasyon Eğitimi vereceğini duyurmuş. Bu öğrencilere nasıl uygulama yaptıracaksınız?' sorusu havada kalacaktır. 

Biz, Pedagojik Formasyonu`nun, 3. Ve 4. Sınıflarda, eğitim planı içinde verilmesini, çevrimiçi konferanslarla da desteklenmesini doğru buluyoruz. Formasyonun ücretli olması, üniversitelerin iştahını kabartacak ve Kadrosu olmayan üniversiteler de program açacaktır.

Bunun 'kalite' getirmeyeceğini, aksine 'Öğretmenlik Mesleği Kalitesi`nden' taviz verileceğini söylemek isteriz.