NBA`de sezonun ortasına geldik. Play-off resmi aşağı yukarı netleşti. Milwaukee Bucks ve Los Angeles`ın iki ekibi Lakers ve Clippers, şampiyonluk için rakiplerine kıyasla bir adım önde. Bu avantajlı gidişata rağmen yüzük peşindeki üçlünün eksikleri yok değil!

Giannis Attetokounmpo önderliğinde ligin en yüksek galibiyet yüzdesine sahip ekibi olan Bucks`ın en büyük eksiği kazanma alışkanlığına sahip oyuncu azlığı. Antetokounmpo`nun bu sezon savunmada sınıf atlayarak komple bir süper yıldız seviyesine yükselmesiyle bu eksiklik çok fazla hissedilmiyor ama playoff sertliği ve rakip savunmaların playoffta Antetokounmpo üzerine odaklanacağını varsayarsak takımın 2. bir lidere veya bu durumda takımı krizden çıkaracak taktiklere ihtiyaçvar. Oyun kurucu Eric Bledsoe`un istikrarsız oyunu bir başka handikap. Khris Middleton, George Hill, Wes Matthews, Kyle Korver ve Brook Lopez üçsayılarla etkili oluyor ancak Antetokounmpo`nun penetreleri ve nokta şutör üzerine kurulu hücum setleri playoffta işlemeyebilir. Takımda Giannis Antetokounmpo`ya yardımcı olacak, şutunu yaratabilen, gerektiğinde sorumluluk alabilecek 2. bir isim yok. Bu role en yakın isim Khris Middleton ancak henüz o performansı veremedi. KoçMike Budenholzer`ın playofflarda normal sezona oranla daha fazla hata yapması bir başka eksiklik. Bütün bu dezavantajlara rağmen Giannis Antetokounmpo`nun insanüstü performansı Bucks`ı çekinilecek bir takım haline getiriyor. Yunan yıldız diğer süperstarlar LeBron James, Anthony Davis, James Harden`dan daha kısa süre oynuyor. Maçbaşına ortalama 30 dakika sahada kalan Giannis, bu sürede müthiş bir tempo tutturarak takımının kazanmasını sağlıyor.

LeBron James`in yanına Anthony Davis`i ekleyerek bambaşka bir takıma dönüşen Lakers`ın sorunu top yönlendirebilen ve gerektiğinde üçsayı atabilecek bir gard. Lakers hücumunun temelini LeBron James ve Anthony Davis`in pick& roll oyunları oluşturuyor. LeBron ve Davis`in iki oyunu rakip savunmaları çaresiz bırakıyor. Anthony Davis`in boy avantajı ve uzun kollarını post oyununda kullanmak bir başka silah. Az başvurulan bu taktik de gayet güzel işliyor. LeBron`un penetre edip, savunmanın dengesini bozduktan sonra arkadaşlarına üçsayı çizgisinin dışından pozisyon hazırlaması Lakers hücumunu şekillendiren taktiklerden bir diğeri. Şu ana kadar bütün bu hücum organizasyonları işledi. Ancak bu sistemin işlemesi için LeBron 35 dakika saha kalmak, topu getirmek, arkadaşlarını pozisyon hazırlamak, tempoyu yükseltmek ve skor yükünü üstlenmek zorunda kalıyor. Bütün bu yoğun tempo Kral`ın playofflara yıpranarak girmesine yol açacak. LeBron`un 35 yaşında olduğunu ve playofflarda çok daha yoğun ve sert bir mücadelenin yaşanacağını göz önüne alırsak dakikalarının azalmasına ve oyun içinde aktif dinlenmesini sağlayacak bir garda ihtiyaçvar. Lakers tempoyu yükseltemediği anlarda hücumda zorlanıyor. Playoffta sıkça karşısına çıkacak bu sorun için Anthony Davis`in post upları çözüm olabilir. NBA kulislerinde Lakers`ın skorer bir gard için Kyle Kuzma`yı takas edebileceği konuşuluyor ama Jrue Holiday, Bradley Beal ve Bogdan Bogdanoviçgibi katkısı garanti bir gard almadığı takdirde mor sarılıların bu takası yapmaması lazım. Bogdanoviçdışındaki isimler takasla almak da maaş tavanı açısından Lakers için imkansıza yakın. Lakers için en uygun çözüm serbest oyuncu Darren Collison ile anlaşıp gard sorununu çözmek, Kyle Kuzma`yı daha önceki maçlarda olduğu gibi kenardan getirmeye devam edip, LeBron`un 3, Kuzma`nın 4 ve Davis`in 5 oynadığı sistemi 20 dakika civarında uygulamak, bu şekilde kenardan gelecek 3. skoreri Kuzma`nın şahsında bulmak olabilir. Kuzma sezon başından beri 3. skorer rolünü istikrarlı biçimde sergileyemedi ama Anthony Davis`in tedbiren dinlendirildiği son beş maçın üçünde 26, 36 ve 23 sayı atarak önemli bir skorer olduğunu gösterdi. Bu maçlar içinde Dallas ve Houston gibi iki önemli rakibe karşı deplasmanda alınan galibiyetler de var. KoçFrank Vogel`in Howard ve JaVale`nın sürelerini kısıp, Kuzma`nın dakikalarını artıracağı bu taktik değişiklik Lakers`ın sorunlarının çözümü olabilir.

Şampiyonluğun bir diğer önemli adayı Los Angeles Clippers, galibiyet yüzdelerine baktığımızda Bucks ve Lakers`a oranla geride kaldığını görüyoruz ama yüzdeler aslında Clippers`ın gücünün göstergesi değil. Bu durum Kawhi Leonard`ın sakatlıktan sakınmak, playoffa daha diri girmek için üst üste iki deplasman maçında ve bazı maçlarda oynamak istememesinden kaynaklanıyor. Kawhi şu ana kadar 10 maçta dinlemeyi tercih etti. Bu da Clippers`ın daha fazla maçkaybetmesine neden oldu. Gelelim Clippers`ın saha içindeki sorunlarına. Los Angeles temsilcisinin en önemli sorunu çember savunacak bir uzuna sahip olmaması. Çok derin alternatifli bir kadroya sahip olan Clippers, Paul Georege ve Kawhi Leonard gibi iki süperstar kanat oyuncusuna, kenardan Lou Williams ve Monrzel Harrell gibi iki

skorer getirme lüksüne sahip olmasına rağmen çember savunmada çaresiz kalıyor. Takımın pivotları Ivica Zubac genel olarak savunmada yetersiz çünkü ağır bir oyuncu. Monrzel Harrell atlet, güçlü ama boyu kısa olduğu için rakip pivotların karşısında duramıyor. Bu eksiklik Lakers maçında net göründü. Lakers, Anthony Davis`i pota altında sırtı dönük oynatarak, Clippers pota altından bolca sayı buldu. Maçı Clippers kazandı ama çember savunmasındaki eksiği açıkça görüldü. Clippers takas döneminde bir potayı savunacak bir pivot almayı deneyecek. Bu uğurda kullanabileceği bir takas hakkı ve Zubac`ın kısa süreli kontratı var. Clippers`in diğer eksikleri takım içinde bir uyum sağlanamaması ve oyun kurucu Patrick Beverley`nin hücumda yetersiz kalması. Takım uyumunun olmaması ve top yönlendirici eksiği Lou Williams, Paul George ve Kawhi Leonard gibi birebir oynamayı seven ve etkili olan isimlerin varlığı nedeniyle aşılmış görünüyor. Ancak en azından 20 dakika pota altına sertlik katacak bir pivot ihtiyacını takım içinde çözmek mümkün değil. Clippers her ne pahasına olursa olsun bu hamleyi yapmalı.