`height=

Amerikan profesyonel basketbol ligi NBA`de normal sezonun neredeyse yarısı oynandı. 30 takım playoffa kalıp, şampiyonluk yüzüğü kazanmak için kıyasıya mücadele veriyor. Batı Konferansı`nda 15 takımdan 14`ü playoff yarışının içinde. Bu açıdan tarihin en çekişmeli sezonu yaşanıyor. Doğu Konferansı`nda ise playoffa kalacak altı takım neredeyse belli. Mücadele son iki bilet için. Şampiyonluk yüzüğü peşindeki 30 NBA takımının şu ana kadar olan performansını sizler için değerlendirdim.

Batı Konferansı

Denver Nuggets: Pivot Nikola Jokic, saha görüşü ve pasörlüğüyle Nuggets hücumunu yönlendiren isim. Uzun forvet Paul Millsap savunmanın kilit ismi. Pota altındaki ikiliye kısalar katkı verdiğinde kazanma şansları artıyor. Denver, süperstarı olmayan, takım oyunu oynayan ve iyi savunma yapan, dirençli bir ekip. Paul Millsap sağlıklı kalır, kısalar Jamal Murray, Garry Harris hücumda istikrarlı olursa Nikola Jokic`in liderliğinde playofflarda da iddialı bir Nuggets izleriz.

Oklahoma City Thunder: Sezon öncesi yapılan hamleler Oklahoma`yı ligin en iyi savunma yapan takımlarından birine dönüştürdü. Oyun kurucu Russell Westbrook ve Paul George takımın skor yükünü yüklenen isimler. Yedekten gelen delici gard Dennis Schröder, pivot Steven Adams takımın diğer etkili isimleri. En az bu oyuncular kadar etkili olan forvet Jerami Grant uzun kollarıyla birden dört numaraya kadar her pozisyonu savunabiliyor. Atletizm, güçlü skor opsiyonları ve iyi savunması ile Thunder, Batı Finali için Golden State Warrior`un en büyük rakiplerinde biri

Golden State Warriors: Daha güçlü bir kadro ile yola çıkan son şampiyon şu ana kadar oynanan maçlarda kendini çok zorlamadı. Kimi zaman Kevin Durant, kimi zaman Stephen Curry, Klay Thompson liderliği alıp, takımı galibiyete taşıdı. Bu isimlere Draymond Green, Andre Igoudala, Shaun Livingstone`u ve Ocak ayında sakatlığının geçmesi beklenen pivot DeMarcus Cousins`i eklediğimizde NBA tarihinin en güçlü kadrolarından biri karşımıza çıkıyor. Kevin Durant ve Klay Thompson`un sezon sonu sözleşmesinin bitecek olması nedeniyle bu efsane kadroyu bir arada son kez izliyor olabiliriz. Bütün bunlara rağmen Steve Kerr yönetimindeki Golde State şampiyonluk yüzüğünün en büyük adayı.

`height=

Los Angeles Lakers: Efsane kulüp bir NBA efsanesiyle buluşunca bütün gözler Lakers`a çevrildi. LeBron James bekleneni yaptı ve liderlik yaparak takımı play off yarışına soktu ancak Lonzo Ball, Brandon Ingram, Kyle Kuzma ve Josh Hart gibi gençlerden henüz yeterli katkı gelmedi. Veteran isimlerden JaVale Mc Gee pota altında beklenenin üstünde performans sergiledi. Lakers`ın en önemli sorunu savunma yapamamak ve üçsayının gerisinde etkisiz kalmak. Taşlar yerine oturur, gençbasketbolcular kazanma alışkanlığı kazanırsa ve seneye takasla veya serbest oyuncular arasından alınacak bir yıldızın takıma eklenmesiyle show time yeniden Los Angeles`a gelebilir. Lakers bu sene playoff yapar. Daha ilerisi LeBron`un göstereceği performasna bağlı.

Los Angeles Clippers: Beklentiyi aşan takımlardan biri Clippers. KoçDoc Rivers şu ana kadar kadrosunu çok iyi kullandı. Birbirini tamamlayan oyunculardan oluşan Clippers kadrosu müthiş bir enerjiyle oynuyor. Takımın skor lideri Tobias Harris, savunmada Avery Bradley, Montrezl Harrell, çaylak Shai Gilgeous-Alexander, üçsayısının gerisinde Danilo Gallinari, 6. adam Lou Williams`la Clippers playoffun en güçlü adaylarında biri.

Portland: Bu sezona da önceki gibi başladılar. Takım iki kısası Damian Lillard ve CJ McCollum`un liderliğinde playoff mücadelesi veriyor. Pota altında ve savunmada sorun yaşıyorlar. Portland, playoffa kalır ama tur atlaması zor. Çünkü Lillard, Mc Collum ikilisi skoru sırtlıyor ama bir arada müthiş bir savunma zaafı oluşuyor. Birini takaslayıp, eksik bölgelere takviye yapılırsa daha iyi bir Portland ortaya çıkabilir. Bu sene bütün bu resmin netleşeceği bir sezon olacaktır. Sezon içi bir takas yapabilirler.

Houston Rockets: Sezona kabus gibi başladılar. Ü stü üste gelen yenilgiler, takımın 3. yıldızı olması beklenen Carmelo Anthony`nin uyum sağlayamaması geçen sezonun flaş takımı Rockets`ı Batı`nın sonlarına itti. İlk hamleyi Carmelo`yu takımdan göndererek yapan Houston ardından James Harden`ın olağanüstü performansıyla seri galibiyetler elde etti ve playoff potasına girdi. Ancak bu olumlu gelişme yanıltmasın, sorunlar çözülmüş değil. Takımın yedekleri yeterli değil, savunmada büyük açıklar veriyorlar, ayrıca oyun kurucu Chris Paul sakatlık ve formsuzluktan kurtulamadı. Rockets, bir takasla gidişatı değiştirmek için hamle yapıp Kent Bazemore ve KC Pope`u almak istedi ancak bu girişim sonuçvermedi. Sacramento Kings: Sezon öçncesi tahminlerin ötesine geçen bir diğer takım da Sacramento Kings. Oyun kurucu De Aaron Fox, sürati ve deliciliği sezonun dikkat çeken performansına imza attı. Buddy Hield, Bogdan Bogdanovic, Nemanja Bjelica takımın etkili diğer isimleri. Draftta 2. sıradan seçtikleri Marvin Bagley yavaş yavaş uyum sağlamaya başladı. Sacramento Kings playoff mücadelesinin içinde olacağını gösterdi. Bu sezon kalamasalar da çekirdek oluştu. Gelecek Kings için güzel günlere gebe. De Aaron Fox, NBA`in en önemli yıldızlarından biri olabileceğinin sinyalini verdi.

San Antonio Spurs: Gregg Popovich daha ne kadar koçluk yapacak bilemeyiz ama efsane koçdestan yazmaya devam ediyor. Sakatlık, kadro yetersizliği, takımın yaşlı olması, üçsayı çizgisinin dışında etkili isme sahip olmaması Popovich`e engel olmuyor. DeMar DeRozan ve LaMarcus Aldridge ikilisinin sürüklediği Spurs son maça kadar playoff mücadelesinin içinde olacağını gösterdi.

Memphis Grizzlies: Günümüz basketbolunun istediği çok şey Grizzlies`da yok ama uyumlu, basketbol zekası yüksek bir kadroya sahip. Drafttan seçtikleri pota altı oyuncusu Jaren Jackson JR başarılı bir basketbol ortaya koydu. Playoffa kalması zor olan Memephis`in gençlere süre verip geleceğe yatırım yapması akılcı hamle olur.

Mavericks: Teksas ekibi sezon öncesi yaptığı Doncic hamlesiyle büyük ikramiyeyi kazandı. Atlanta ile draft hakkını takas ederek Luka Doncic`i alan Mavericks, saha içi liderini bulmuş oldu. Müthiş bir çaylak sezonu geçiren Sloven basketbolcu beklentileri fazlasıyla aştı. LeBron`u blokladı, son 1 dakikada 11 sayı atarak takımının Houston`ı mağlup etmesini sağladı. Gereğinde skor yükünü yüklendi, gereğinde asistlerle arkadaşlarını oyuna dahil etti. Çok olgun bir basketbol oynuyor. Bu sene basketbola veda edecek olan efsane oyuncusu Dirk Nowitzki`nin yeri şimdiden doldu diyebiliriz. Büyük bir sakatlık yaşamazsa Doncic, NBA`e damga vuracak isimlerden biri olmaya aday.

Utah Jazz: Sezon öncesi tahminler Jazz`ın playoff yapması yönündeydi. Ancak Utah beklentilerin uzağında kaldı. Geçen sezonun başarılı bir çaylak performansı sergileyen Donovan Mitchell henüz forma giremedi. Sezon içinde bir takasa yönelerek skorer bir kısa almayı deneyebilirler. Bu olsa bile Utah, playoff resminin uzağında.

New Orleans Pelicans: Sezonun hayal kırıklığı yaşayan takımlarından biri Pelicans. Jrue Holiday ve Anthony Davis`ın dışında istikrarlı katkı veren oyuncuları yok. Kısa forvet pozisyonunda büyük sorun yaşıyorlar. Pelicans`ın bu şartlarda playoffa kalması zor.

Minnesota Timberwolves: Sezona sorunlarla başladılar. Takasını isteyen Jimmy Buttler tüm çabalara rağmen ikna edilemedi. Sonunda Buttler, Dario Sariçve Robert Covington karşığında Philadelphia`nın yolunu tuttu. Andrew Wiggins ve Karl-Anthony Towns gibi yetenekli iki gence sahip olmasına rağmen Minnesota kazanan bir takım haline gelemedi. Sezonun tek kazancı en iyi 6. adam ödülünün adayı Derrick Rose`un eski günlere dönüş sinyali vermesi. Playoff yarışında geride kalan Timberwolves`da koçTom Thibodeau`nun son sezonu olabilir.

Phoenix Suns: Batının son sırasına demir atan Phoenix, draftın 1. sırasında seçtiği pivot DeAndre Ayton ve skorer basketbolcu Devin Booker`ın merkezde olduğu bir takım kurmak istiyor. De Andre Ayton her ne kadar hücumda başarılı olsa da savunmada çok etkisiz kaldı. Phoenix için bütün planlar geleceğe yönelik.

Doğu Konferansı

Toronto Raptors: Sezon öncesi yapılan hamleler sahaya olumlu yansıdı. Geçtiğimiz sezon yılın koçu seçilen Dwane Casey ve skorer gard DeMar DeRozan ayrılırken, NBA in en iyi 3-4 oyuncusundan biri olan Kawhi Leonard geldi. Takıma kısa sürede uyum sağlayan Leonard liderliğindeki Raptors, oyun kurucu Kyle Lowry, Pascal Siakam, Danny Green, Serge İbaka, Fred VenVleet, Jonas Valanciunas`dan oluşan kadrosuyla ligin en iyi basketbol oynayan takımlarından biri. Toronto, yıllardır kıyısından döndüğü NBA finali hedefine bu sene ulaşabilir.

`height=

Milwaukee Bucks: Bucks sezonun çıkış yapan ekiplerin biri. Takımın yıldızı Giannis Antetokounmpo durdurulamaz performanslar sergiledi ve sezonun MVP`si olmaya aday. Tempoyu arttırdığı anlarda etkili olan Bucks, yeni koçu Mike Budenholzer yönetiminde Kris Middleton, Eric Bledsoe, Malcolm Brogdon, Brrok Lopez, Grant Hill ve temsilcimiz Ersan İlyasovalı kadrosuyla Doğu Konferansı`nda finalin adaylarından.

Philadelphia Sixers: Joel Embiid ve Ben Simmons`ın yanına ligin en iyi çift yönlü basketbolcularından Jimmy Buttler`ı ekleyen Sixers böylece genççekirdeğe gerekli olan tecrübeyi takıma katmış oldu. JJ Redick, Wilson Chandler ve bu sene forma şansı bulan temsilcimiz Furkan Korkmaz`la Sixers bu sene Doğu Finali`ne aday.

Indiana Pacers: Geçtiğimiz sezon sürpriz takımı Indiana Pacers, çıkışını bu sene de sürdürüyor. KoçNate Mc Millan elindeki kadroyu çok iyi kullanıyor. Victor Oladipo, Myle Turner, Tyreke Evans, Bojan Bogdanovic, Domantas Sabonis, Darren Collison, Thaddeus Young`lu kadro Indiana`yı playoffa taşır.

Boston Celtics: Geçen sezon Doğu Konferansı finali oynayan takıma sakatlıkları geçen iki yıldız Kyrie Irving ve Gordon Hayward eklendi. Ancak bu durum henüz sahaya olumlu yansımadı. Her ne kadar hücumda sıkıntı yaşayıp, geçen sezonki görüntüsünün uzağında kalsa da kadrosunda Kyrie Irving, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Al Horford, Gordon Hayward , Terry Rozier, Marcus Smart gibi isimler bulunduran Celtics playofflarda çıkışa geçebilir.

Charlotte Hornets: Efsane Michael Jordan`ın takımı Kemba Walker ın önderliğinde playoff kovalıyor. Vasat oyunculardan kurulu bir kadroya sahip Hornets`ı 25 sayı 6 asistlik dominant Kemba Walker performası playoffa taşır ama ileri götüremez.

Detroit Pistons: Geçtiğimiz sezon yılın koçu seçilen Dwane Casey`i takımın başına getiren Pistons arzu ettiği çıkışı sağlayamadı. Blake Griffin, Andre Drummond, Reggie Jackson gibi potansiyelli isimler henüz KoçCasey`in alıştığımız iyi savunma yapan, topu iyi paylaşan basketbolunu sergileyemese de Detroit son ana kadar playoff mücadelesinin içinde olur.

Miami: Neredeyse geçen sezonki kadrosunun aynısıyla mücadele edem Miami Heat için bu sene zor geçiyor. İyi savunma yapan ancak hücumda istediği ritmi bulamayan Heat, istikrarsız basketboluyla güven vermekten uzak. Bütün bunlara karşın takım arkadaşları efsane Dwyane Wade`i veda sezonunda playoff yaparak uğurlamak isteyecektir.

`height=

Orlando Magic: Son birkaçyılın en amaçsız takımlarından biri olan Orlando Magic bu sene daha derli toplu bir performans sergiliyor. Pivot Nikola Vucevic şu ana kadar All Star seviyesinde basketbol oynadı. Takımın en büyük eksiği ortalama üstü bir oyun kurucuya sahip olamaması. Bakalım bu seneki çıkışı Orlando`yu playofflara taşımaya yetecek mi?

Brookleyn Nets: Bu sene basketbolunu bir seviye yukarı taşıyan bir diğer takım Brooklyn Nets. Henüz istikrarlı oynamasa da oyun kurucu D Angelo Russell, gerek skorer oyunu, gerekse asistleriyle etkili oluyor. Gençpivot Jarret Allen savunmadaki başarısıyla yükselen bir diğer isim. Nets, bu sene uzun zaman sonra playoff oynayabilir.

Washington Wizards: Washington Wizards, kadro itibarıyla Doğu nun en iyi takımlarından biri olmasına karşın takım içi kavgalar ve istikrarsızlıkları nedeniyle playoff yarışının dışında kaldı. Takım yönetimi kavgalı yıldızlar John Wall ve Bradley Beal`dan birini Otto Porter JR ile beraber takaslamak istiyor. Bunu başarabilirlerse elde kalan isimlerle beraber geleceğin Wizards`ı için hamleler yapabilirler. Aksi durumda birbirine tahammül edemeyen isimlerle başarılı olmaları mümkün değil.

New York Knicks: Play off savaşında geride kalan Knicks`de en etkili isim çaylak Kevin Knox. İlginçolan draft günü Knicks taraftarının Knox seçimini yuhlayarak protesto etmesi. Benzer protestoyu Kristaps Porzingis seçildiğinde de yapan Knicks taraftarı kimi yuhlasa takımın yıldızı oluyor. Bu seneyi iddiasız geçiren Knicks önümüzdeki sezon takıma bir yıldız katarak, Porzingis`in de sakatlıktan dönmesiyle yeniden iddialı olmayı planlıyor.

Atlanta Hawks: Ligin en gençve en iddiasız takımlarından biri. Bu seneki temel amaçmaçkazanmaktan çok gençlerin gelişimini sağlamak. Stephen Curry potansiyeli olduğu iddia edilen çaylak Trae Young zaman zaman başarılı olsa da daha çok çalışması gerek.

Chicago Bulls: Bir türlü çıkışa geçemeyen takımlardan biri olan Bulls, sezon içinde KoçFred Hoiberg i gönderdi ama kötü gidişe son veremedi. Zach LaVine, Lauri Markkanen, Wendell Carter Jr ve Chris Dunn gibi potansiyelli gençlere rağmen bu sezonda kaybeden bir Bulls izliyoruz.

Cleveland Cavaliers: Son iki yılda önce Kyrie Irving ardından LeBron James i kaybeden Cavaliers, yeniden yapılanma sürecinde. Talibi olan basketbolcuları draft hakları karşılığında takaslayarak geleceği oluşturma hedefindeki Cleveland için temel amaçönümüzdeki sezon draftta üst sıradan seçim yapmak. Bunun için bolca kaybetmeleri gerek onlar da bunu yapıyor. Cavaliers`ın bizim adımıza sevindirici tarafı temsilcimiz Cedi Osman`ın bu sene rolü de dakikası da artmış olması.