Ticaret Bakanlığı ekipleri ve zabıta Türkiye genelinde denetim seferberliği başlattı. Denetimlerde market,hal ve  toptancılara ani baskınlar yapıldı. Ürünlerin etiket fiyatlarıyla, kasa fiyatları ve geçmiş ayların fiyatları karşılaştırıldı. Usulsüzlükler tek tek tespit edildi. Usulsüz fiyat artışıyla haksız kazanç elde ettiği belirlenen işletmelere ceza kesildi ve yasal işlem başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından Balıkesir Karesi Belediyesi de harekete geçti. Zabıta ekipleri, market ve pazar yerlerinde yaptıkları rutin denetimleri arttırarak, fiyat dalgalanmalarını yakın takibe aldı. Ekipler market ve pazarlarda, meyve sebzelerin tazeliğini ve esnafın ruhsatlarını inceledi. Ayrıca ekipler marketlerdeki ürün etiketlerini denetledi. Pazar yerlerinde yapılan denetimlerde satılan ürünlerin sağlık acısından uygunluğunu da kontrol edildi.

2 markete ceza

Adapazarı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri yaptığı denetimlerde raf fiyatı ile kasa fiyatı uyuşmazlığından 2 markete ceza yazdı. Marketlerdeki denetimlerin sıklaşmasına dair açıklamalarda bulunan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'İlçemiz genelinde vatandaşlarımıza satış yapılan tüm noktalarda zabıta ekiplerimiz tarafından ürünler ve fiyat etiketi tek tek denetleniyor. Reyondaki ürünlerin fiyatları ile kasadaki fiyatları kontrol ediliyor. Denetimlerimiz bugün itibarı ile süper marketlerde başladı. Vatandaşlarımızın hem ekonomik hem de sağlık noktasında herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bu denetimleri diğer market ve iş yerlerinde de devam edecek' dedi.

Ürün fatura kontrolü

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde zabıta ekipleri, kur farkını fırsat bilip fahiş fiyata ürün satanlara yönelik kurulan pazarcı esnafını denetledi. Ekipler fiyat etiketlerinin yanı sıra esnafların aldıkları ürünlere ait faturalarını da inceleyerek, fırsatçıları belirlemeye çalıştı. Üründe ve miktarında hile olup olmadığını da kontrol eden ekipler, pazardaki ürünleri tartarak kontrol etti. Kurallara uymayan pazarcı esnafı uyaran ekipler, denetimlerin her hafta sürdürüleceği belirtildi. Fiyatların yüksek olmasından yakınan vatandaşlar ise denetimlerden memnuniyetini dile getirdi.