Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’ın Zengilan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 7’nci Toplantısı’nda konuştu. Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun tüm bölge ülkelerine katkı sağlayacağını ve bu projenin bir an önce tamamlanması için Azerbaycan ile çok yakın çalıştıklarını belirtti.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın Potansiyeli

Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinin 160 milyonluk genç ve dinamik nüfus ve 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklükle, küresel bir güç olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Uraloğlu, Türkiye olarak demir yolu, kara yolu ve liman yatırımlarıyla Orta Koridor’un kapasitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Taşımacılıkta Serbestleşme

Uraloğlu, kara yolu ile ülkeler arası geçiş prosedürlerinin taşımacılıktaki artışlar karşısında yetersiz kaldığını ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için ortak bir yaklaşım benimsemek gerektiğini ifade etti. Uraloğlu, bu doğrultuda Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi hususunda anlaştıklarını ve diğer üyelerle de bu tür adımları atmayı umduklarını bildirdi.

Usta sanatçı Can Gürzap hayatını kaybetti! Can Gürzap kimdir? Usta sanatçı Can Gürzap hayatını kaybetti! Can Gürzap kimdir?

Ekran görüntüsü 2023-11-16 140515

Kombine Taşımacılık Anlaşması

Uraloğlu, Teşkilat bünyesinde imzalanan Kombine Taşımacılık Anlaşması’nın en kısa sürede yürürlüğe girmesini beklediklerini ve bu anlaşmayla kombine taşımacılık operasyonlarını ve Hazar geçişlerini teşvik edeceklerini kaydetti. Uraloğlu, Hazar geçişinin etkin, verimli ve ekonomik hale getirilmesi için lojistik operasyonlarda sorun teşkil eden yüksek geçiş ücretleri ve düzensiz sefer konularını çözeceklerine inandığını dile getirdi.

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu

Uraloğlu, teşkilat üye ülkeleri arasındaki fiziki bağlantının en önemli ve stratejik bileşenlerinden olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolunun, Türk dünyasının ekonomik kalkınması ve refahı için büyük önem taşıdığını hatırlattı. Uraloğlu, bu hat üzerinde gereken çalışmaları bir an önce bitirmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Zengezur Bağlantısı’nın Önemi

Zengezur Bağlantısı üzerinden yeni fırsatlar ortaya çıktığını ve bu bağlantının Kafkasya’daki normalleşme için hayati önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, “Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak bu bağlantının hayata geçmesinin tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak önemli bir adım olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Havacılık İlişkilerinin Geliştirilmesi

Üye devletler arasında havacılık ilişkilerinin ilerletilmesi konusunda da ikili düzeyde görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, “Bu çerçevede, havacılık idarelerimiz arasında daha sık ve düzenli görüşmeler gerçekleştirilmesi, uçuş frekanslarının ve noktalarının artırılması ve karşılıklı kolaylıkların sağlanması faydalı olacaktır. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında da havacılık idarelerimizin görüşmelere başlamasından duyduğumuz memnuniyeti ayrıca belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Ulaştırmada Dijitalleşme ve Ticaretin Kolaylaştırılması

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin ortak ekonomik kalkınmasına yönelik önerilerini dile getiren Uraloğlu, “Ülkelerimiz arasında ticareti zorlaştırıcı değil; kolaylaştırıcı ve teşvik edici tavır ile hareket etmeliyiz. Bu anlamda, ulaştırmada dijitalleşmeye büyük önem veren ve bu konuda öncü bir ülke olarak, dileyen üye ülkeler ile tecrübe paylaşımına hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.” dedi.

Sözlerine devam eden Uraloğlu, “Örnek vermek gerekirse, Türkiye ile Özbekistan arasında gerçekleştirilen ve uluslararası kara yolu taşımacılığında taşımacılara büyük kolaylık sağlayacak olan e-Permit; Elektronik Geçiş Belgesi Sistemi ile taşımacılar fiziki belge için uzun süre beklemek zorunda kalmayacak, taşıt nerede olursa olsun elektronik olarak belgeye erişim imkanı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Orta Koridor’un Rekabetçiliği

“Halihazırda, Çin’den Avrupa’ya karadan giden yükün küçük bir kısmı Orta Koridor üzerinden geçiyor” diyen Uraloğlu, “Geniş bir vizyonla bu oranın çok daha yukarılara çıkarılması için önümüzde fırsatlar ve görevler bulunuyor. Ancak bunu hayata geçirebilmemiz için rekabetçi bir yaklaşım içerisinde olmamız lazım. Asya ile Avrupa arasındaki ticaret hacmi, bizlerin kara üzerinden ortaya koyabileceği kara taşımacılık kapasitesinin çok çok üzerindedir. Bu bilinçle hareket etmemiz gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)