Ülkemizde 1983 milyon Zeytin ağacı var. Kişi başı ortalama 3 ağaçdüyüşor. Bu mübarek cennet meyvasından zeytin ve zeytin yağı varken neden sofralarımızdan eksik ediyoruz.  Sıvı margarin yağlarından uzak duralım. Bir chef olarak tavsiyem zeytin yağı nasıl muhafaza edilir. Bu mevsimde hangi ot ve sebzelerden nasıl zeytinyağlı yemekler ve mezeler yapılır? sizler için yazıp tarfli bir şekilde paylaşmak istedim.

Tam da mevsiminde neler yemeliyiz? Evde işyerlerimizde nelere dikat etmeliyiz Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur. Her zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 senedir, bekledikçe bozulmasa da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır, tadı acı bir hâl alır. Mideyi rahatsız eder.

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELER?

Yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor.  Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır. Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır; Yapımı da çok kısa süren bu mezeler sofralarımızda sürekli yediğimiz yemeklerdir.

Zeytinyağlı mezeler diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve daha fazla tüketilmektedir. Hemen her sebze ve ürünlerde zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve alkollu ortamlarda da tüketimi yapıldığı için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. Yapımı da pratik olan zeytinyağlı mezeler Türkiye de her bölgede yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulanan bu mezeler damak tadımızın vazgeçilmez soğuk zeytinyağlı mezeleridir.