ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2021 çiçeği burnunda bir kültür sanat yıllığı; Yıllık, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları`nın 71`inci kitabı olarak okuyucuların irfanına arz edildi. 

`height=

İlk sayısı geçtiğimiz yıl yayımlanan ZKS Kültür Sanat Yıllığı`nın 2021 edisyonu basıldı. Yıllık, ülkemizin bugünle birlikte hem geçmişte hem de gelecekte salınan 'büyük saat'ine ayarlı zaman, mekân ve tefekkür ufukları anlamında kültür sanat hayatını bütüncül keyfiyette ele alıyor.

Asım Öz ve Aykut Ertuğrul`un yayına hazırladığı 552 sayfalık ansiklopedi hacminde, dergi sıcaklığındaki yıllığın görsel yönetmeni Ömer Faruk Demirel. Haber editörlüğünü Betül Sezgin`in üstlendiği yıllık Türkiye`nin kültür sanat hayatının bir yıllık panoramik fotoğrafını sunuyor. 

Akademisyenleri, gazetecileri, sanatkâr ve şairleri, yazar ve kültür tarihçilerini bir araya getiren büyük ölçekli çalışmada 2020 yılının Haziran ayı ile 2021`in Mayıs ayı sonuna kadar Türkiye`deki pek çok gelişmeye yer verilerek kültür sanat hayatımızın bugününü ve geleceğini ve dahi geçmişini anlamak noktasında kayda değer bir azim ortaya konuluyor.

Söz konusu azme perspektif, yorum, portre ve haber yazılarıyla katkıları neş`et eden tüm yazarların isimlerini burada zikretmek vakıa mutabık olacaktır: Abdülhakim Kılınç, Adem Levent, Ahmet Sait Akçay, Ali Şahan Kuru, Asuman Aydoğan, Aşkın Yıldız, Ayşe Böhürler, Azmi Özcan, Barış Saydam, Bayram Karaçor, Betül Sezgin, Çimen Günay Erkol, Doğukan İşler, Dursun Çiçek, Emine Çıldır, Erkan Cav, Ferhat Eroğlu, Feride Sezer, Feridun Yılmaz, Funda Özsoy E., Gülper Refiğ, Gülümser Karabulut, Haşim Şahin, Hülya Yazıcı, Hüseyin Akın, Hüseyin Besli, İbrahim Ethem Gören, İbrahim Öztürkçü, İlyas Karaduman, Kamil Eşfak Berki, Kudret Ayşe Yılmaz, Mehmet Sabri Genç, Mehmet Tevfik Ekiz, Merve Akbaş, Meryem Karagöz, Mesut Bostan, Metin Tekden, Murat D. Çekin, Mustafa Çiftci, Mustafa Kara, Mustafa Zahit Ergün, Nabi Avcı, Necdet Subaşı, Nevin Meriç, Nurettin Durman, Olcay Aydemir, Ömer Ayhan, Ömer Lekesiz, Ömer Yalçınova, Özgür Taburoğlu, Peren Birsaygılı Mut, Ramazan Dündarkaya, Ramazan Yıldırım, Selçuk Küpçük, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Seval Şahin, Suavi Kemal Yazgıç, Taşkın Takış, Yasemin Darbaz Karaca, Yasin Aktay, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Emre Özsaray, Yunus Şahbaz, Yusuf Temizcan, Yücel Bulut, Zafer Acar ve Zafer Gölen. 

Başkan Ömer Arısoy: Kültür, bir nesilden ötekine şimdiki zamanın içinde tevarüs eder.

Zeytinburnu Belediyesi uzun zamandır kültür sanat hayatımıza yaptığı nitelikli ve kalıcı hizmetlerle adından söz ettirmeyi başarmış bir kurum. Başkan Ömer Arısoy da selefi Murat Aydın dönemindeki yirmi yıllık kültür sanat hizmet ve yayıncılığını bir üst perdeye aktarmanın gayreti içerisinde bulunuyor.  

Başkan Arısoy`un ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2021 özelindeki kanaatleri şu cümlelerle şekilleniyor:  'Geleceğe bir istikamet üzere ve hakkıyla yönelebilmek, bakışlarımızı aynı anda geçmişe ve bugüne doğrultabilmekten geçer. Geleneğe durgun bir göl ya da bir müze nesnesi gibi bakmıyor onun, yoğunluğu değişse de daima ileriye doğru akan bir nehir olduğunu idrak edebiliyorsak o büyük kesişme noktasına, yaşadığımız günlere kayıtsız kalmamız imkânsızdır. Hayatın, sanatın ve elbette bütün unsurlarıyla düşüncenin kesiştiği, birbirine karışarak aktığı yer işte tam burası, bu ân, şimdiki zamandır. 

Kültür, bir nesilden ötekine şimdiki zamanın içinde tevarüs eder. Sanat büyük hikâyesini ve geleceğe dair yönelimlerini, o görkemli şimdiki ânda açık eder. Düşünce, ânın içinde, âna doğru olgunlaşır. Tam da bu sebeple geleneği anlayabilmek için de, geleceğe bakabilmek için de yaşadığımız günlerde olup bitene dair dikkatimizi asla kaybetmemek gerekir. Yeni bakış açılarının ve başka bir yıllığın mümkün olabileceğini ortaya koyan ZKS Kültür Sanat Yıllığı ikinci sayısıyla karşınızda. Yıllık, Türkiye`nin hem geçmiş hem gelecekte salınan 'büyük saat'ine ayarlı, zamansal, mekânsal ve düşünsel anlamda kültür hayatının bütününü bünyesinde barındırmayı hedefliyor.

Sergilerden ödüllere edebiyattan geleneksel sanatlara;

Küresel salgın sürecinin kültür hayatımıza etkisini anlamak bakımından da önemli olan ZKS Kültür Sanat Yıllığı perspektif, yorum, portre ve haber yazılarından oluşuyor. Kültür politikalarından edebiyata, sinemadan tiyatroya, akademiden müziğe, müzelerden sergilere, gelenekli sanatlardan ödüllere, festivallerden eğitime uzanan kültür sanat hayatına bütünlüklü bir şekilde bakmaya çalışan yıllığın aynı zamanda zor zamanlar muhasebesi olduğunu fark edeceksiniz. Elinizde tuttuğunuz kültür sanat yıllığının serüveni yaşadığımız günlere başka bir perspektifle bakmanın gücüne inandırıyor bizi. Geniş bir yelpazesi olan yıllığın 'tarihe not düşmek' işlevini ziyadesiyle gerçekleştirebilmesini diliyorum.'

Hâsılı, ZKS Kültür Sanat Yıllığı bu toprakların kültür sanat hayatının bir yıllık panoramik fotoğrafını merak edenler için detaylı ve aydınlatıcı bir başucu kitabı. Başucu kitabının başucu yazılarından bazılarına işaret edelim: Küresel salgın süreci, kültür politikaları, kripto sanat, şiir yıllıkları, sanata ve kültüre erişim, kültürel miras, Yunus Emre Yılı, modern sanat, dinleme eğitimi, renklerin dili, Batı müziğinde oryantalizm, mekânlar, çocuk edebiyatı, İstiklal Marşı Yılı, terapi dizileri, dinî hayatın yeni mecraları, okulların mimari tasarımı, ödüller, Osmanlı şiiri, kavramsal sanat, kimlikler, slow journalism, akademik dergiler, enformatik zır cehalet, yavaşlığın imkânları, sinema eleştirisi, müziğin siyaseti, şehir dergileri, fotoğraf, şehrin hafızası, dil becerileri, komedinin dönüşümü, 12 Mart romanları, taşra, çeviri sorunları, polisiye romanlar, kültürel eleştiri, televizyon, gelenekli sanatlar, aramızdan ayrılanlar ve gelecek öngörüleri...

ZKS Kültür Sanat Yıllığı`nda geçtiğimiz ocak ayında garî k-i rahmet olan, kaleme aldığı tarihî romanlarıyla Türk Cihan Hâkimiyeti Tarihi`ni ve mezkû r tarihin şeref levhalarını cemiyetin orta yerine asan Yavuz Bahadıroğlu`na (Niyazi Birinci) vefâ gösterilmiş. 'Yavuz Bahadıroğlu: Tarihi Sevdiren Adam' serlevhalı vefeyat yazısında Metin Tekden`in imzası var. 

Yavuz Bahadıroğlu`na rahmet;

'Hayatını inandığı gibi yaşayan ve inançmanzumesi kitaplarına ustaca aktaran Yavuz Bahadıroğlu, fikir ve aksiyon insanı olma keyfiyetiyle bir ömrün nasıl verimli geçebileceğinin timsali' olan merhuma bu vesileyle rahmet niyaz ediyorum, makamı âlî , mekânı Firdevs olsun. Â min.