Bu yıl Ramazan dolayısıyla 27-30 Nisan 2023’te gerçekleşecek olan 12. Alaçatı Ot Festivalinde, yaşanan depremler için büyük bir duyarlılık örneği yaşanıyor.

Yüzyılın felaketinin yaralarını sarmak amacıyla depremden etkilenen 11 ilin bölgesel lezzetleri de Festivalde kurulan stantlarda yer alacak. 

`src=

Bu yıl 12. Alaçatı Ot Festivali “Yeniden Doğuş” temasıyla yapılıyor. 

İzmir Çeşme Belediyesi tarafından 12’nci kez düzenlenecek olan Alaçatı Ot Festivali için “Yeniden Doğuş” teması belirlendi. Ege’de yetişen otların sergilendiği bu festivalde bir nevi şifalı otların rüzgârlı öyküsü anlatılıyor. Dünyanın en güzel iklimlerinden birine sahip Egenin incisi Çeşme’de 10 yılı aşkın bir zamandır neredeyse her yıl düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, envai çeşit ve bir kısmı da endemik olan otlara ve bu otlardan yapılan lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında yine bu yılda da, otları toplama ve tanıma gezileri, otlardan yemek yapma atölyeleri, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerleri gibi etkinlikler düzenleniyor. Alaçatı Ot Festivalinin kurucularından ünlü müzisyen sunucu Ayhan Sicimoğlu ve Tülin Onaner ve ünlü şeflerin de katılımıyla gerçekleşecek olan bu festival çok renkli görüntülere sahne olacak gibi görünüyor.  

`src=

Çağla Şıkel, Karsu ve Duman’da festivalde yer alacaklar 

12’inci Alaçatı Ot Festivali’nde ünlü sunuculardan Çağla Şıkel bir yemek yarışması sunacak. Bu yarışmada birbirinden güzel yemekler ve doğadan toplanan yüzlerce türdeki otlar yarışırken, sektörde fark oluşturan ünlü şeflerin yer alacağı bir de jürisi olacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yemek ve ot yarışmasında jüri başkanı Alaçatı Ot Festivali’nin kurucularından Ayhan Sicimoğlu olacak.

`src=

Antakya medeniyetler korosu konseri, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde 7 üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu da deprem yararına Alaçatı Ot Festivali’nde bir konser verecek. Hatay'ın tanıtımına katkı sağlamak ve medeniyetler arasında köprü oluşturmak amacıyla 2007'de farklı din ve mezheplere mensup sanatçılardan kurulan koro, depremzede kentlerin yeniden eski düzenine kavuşması ve depremde yıkılan şehirlerde yaraların sarılması için dayanışma konserleri düzenliyor. Koro, konserlerinde depremlerde kaybettiği üyeleri Mehmet Özdemir, Gizem Dönmez, Hakan Samsunlu, Pınar Aksoy, Fatma Çevik, Müge Mimaroğlu ve Ahmet Fehmi Ayaz'ın anısına da şarkılar seslendirecek. 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilen Antakya Medeniyetler Korosu, 2019-2020'de de Kültür Bakanlığı özel ödülü almıştı. 

`src=

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, stantlar, yarışmalar, söyleşiler ve sergilerle çok zengin bir festival hazırladıklarını dile getiren Ekrem Oran, “Bu kadim kültürün bir parçası olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında, doğanın yeniden uyanışının mevsiminde 12’ncisini düzenlediğimiz Alaçatı Ot Festivali’mizin temasını “Yeniden Doğuş” olarak belirledik. Gastronomik söyleşilerde zeytini konuşacağız, zamanla dönüşen yemek kültürünü, mutfağımızın zenginliklerini anlatacağız. Her adımda nefis otlu yemeklerin kokusu Alaçatı’nın o meşhur rüzgârına karışacak. Sürdürülebilir, sağlıklı bir yaşamın ipuçlarından bahsedeceğiz. Alaçatı’nın tüm sokaklarından müzik tınıları duyulacak. Tüm güzellikleri ve renkleriyle ışıl ışıl bir bahar geliyor. Kucağımızda demet demet sevgi çiçekleri, yüzümüzde umutlu bir gülümsemeyle baharı karşılayacağımız bu coşkuya ortak olmak isteyen herkesi, Otların Rüzgârlı Öyküsü, Yeniden doğuşun şenliğine, Alaçatı Ot Festivali’mize bekliyoruz” diye konuştu.

Son olarak, geçen yıl da Alaçatı Ot Festivaline gitmiş biri olarak oldukça etkilenmiş ve gayet de memnun kalmıştım. Sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından olan Ege’nin otlarıyla yapılan bu festivali önemsiyor ve bu otlardan yapılacak yemekleri de dört gözle bekliyorum. Bu yılda aynı heyecanın devam edeceğine inanıyorum. Vakti olan bu festivali kaçırmasın bence.