Türk mutfağının unutulan pek çok tatlarından biri olan bir tükenmez içecekten bahsedeceğim. ‘Tükenmez’, buruk ve mayalı lezzetiyle şerbetler arasında bambaşka bir tada sahiptir.

Peki bu içeceğe neden 'Tükenmez`demişler?
Geleneksel olarak yapılan bu içecek, alt tarafında musluk bulunan bir fıçı yada cam damacana içerisine doldurulan çeşit çeşit meyvelerle hazırlanır ve bu kaplardan suyun akıtılması şeklinde tüketilirdi. Azaldıkça da üzerine su eklenirdi. İşte bu sebebledir ki, bu içeceğe tükenmez denmiştir.

`src=

Tükenmez içeceğini tüketmeye başlamak için ortalama 15-20 gün içinde tam lezzetine kavuşan bu içeceği, eğer musluklu bir damacanaya yaptıysanız içiniz bir hayli kolay, musluktan akıtarak doğrudan içebilirsiniz. Eğer musluksuz bir kavanoza ya da şişeye hazırladıysanız meyve tanelerini süzüp ayırarak tüketmelisiniz. Süzüp ayırdığınız meyveleri ise yeniden kavanozun içine eklemelisiniz tabii.
Tükenmemesinin özelliği üzerine sürekli temiz içme suyu ilave etmekten geçiyor tabii. Eğer içecekten 1 su bardağı aldıysanız üzerine 1 su bardağı ekleyerek, yani aldığınız içecek oranında su ilave ederek bu içeceği aylarca tüketmeniz mümkün. Takii tükenmez içeceğinizin meyvelerin aromasının iyice tükenene kadar.
Bu şifalı içeceği 'Ne zaman içelim?`derseniz, tıpkı diğer içecekler gibi yemek öncesi, sonrası ya da yemek sırasında, günün istediğiniz bir saatinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Tükenmezi tercih sebebi sadece lezzeti ya da hemen bitmemesi değil, kendisi aynı zamanda bir şifa kaynağı olmasındandır.
Bu bitmek tükenmek bilmeyen içeceğin yapımına gelince, sevdiğimiz mevsim meyvelerinden yıkayıp hazırlayalım . 3 litrelik su kullanarak yapacağımız tükenmez için aşağıdaki miktarlarda malzeme kullanmanızı tavsiye ederim. Ama arzuya göre daha az ya da daha fazla yapabilirsiniz. Bu durumda malzeme miktarını aynı oranda artırıp azaltmanız gerekecek.

Tükenmez içeceği yapmak için gerekli malzemeler:
25-30 adet muşmula
3 adet büyük boy elma
2 adet armut
1 adet ayva
1-2 dolu dolu avuçnar tanesi
1 adet portakal
1 adet mandalina
1 küçük boy cennet hurması
1 yemek kaşığı nohut
Bal ya da toz şeker

`src=