Genellikle diyete başlayan kişiler ilk dört gün boyunca çok hevesli bir şekilde programa devam ederken sonrasında motivasyon düşüklüğü yaşayıp bu heveslerini kaybeder ve diyeti bırakırlar.Bunun sebebi vücudun özellikle ilk günlerde hızlıca ödem atması ve beşinci günde kilo vermenin durmasıdır.Oysaki kilo verme bir süreçtir.Süreci doğru yönetmek adına 6 adım 5 nokta ;

1.adım : Hedef kilo belirlemek

Muhakkak bir hedefiniz olsun.Bu çok küçük rakamlar bile olabilir ama hedef koymak her zaman diyet sürecinde başarıyı arttırır.Hedefe ulaşırken bazen arada küçük molalar verseniz dahi asla hedefinize ulaşana kadar durmayın.

2.adım : Ölçüm  yapmak

Hedef kilo belirledikten sonra bulunduğunuz kilodan hedef kilonuza ilerlerken örüntünüzü ve incelmelerinizi takip etmek adına ölçümlerinizi yaptırın.Tartı ölçümü,mezura ölçümü veya mümkünse vücut analiz cihazları ile ölçümlerinizi yapabilirsiniz.

3.adım : Öğünleri planlamak

Özellikle de yoğun bir hayatınız varsa veya çalışıyor yemek saatlerinde dışarıda oluyorsanız restoranlarda satılan hazır,dondurulmuş ve hızlı kızartılmış yiyecekleri tüketmek yerine o gün ne yiyeceğinizi önceki günden kendiniz hazırlayın. Yemeğinizin bozulmamasına özen göstererek çok iyi muhafıza edin.

4.adım : Zaman yönetimi yapmak

Öğünlerinizi belirli zaman aralığında yapın.Örneğin 07:30 da başladığınız kahvaltıyı ara ara atıştırarak 08:30’da tamamlamayın.Yemeği çok çiğnemek ve yavaş tüketmek beyne “doydum” sinyalini daha hızlı gönderirken bu süreyi fazla uzatmak kilo verme sürecinizi negatif etkiler.

5.adım :  Aktif hayatın içinde olmak 

Spor yapmak hayatın her alanında yaşam kalitesini arttırır fakat kilo verme sürecinde şart değildir.Pek çok kişi spora gitmek istemediğinden diyetini de yarıda bırakır.Oysaki bu durumda kilit nokta aktif hayatın içinde olmaktır.Örneğin evden markete arabayla değil yürüyerek gidebilir veya 5.katta olan evinize 3.kata kadar asansörle çıkıp kalan katı merdivenden çıkabilir inerken tamamiyle merdivenleri kullanabilirsiniz.


6.adım: Uyku düzenine önem göstermek

Sindirim sistemi sadece beslenmenize dikkat ettiğinizde verimli çalışmaz.Aynı zamanda hem beslenmenize dikkat etmeli hem de uyku düzeninizi oluşturmalısınız.

Kilonuzu doğru yönetmek adına tüm bu adımları tamamladıktan sonra şu 5 noktaya özen gösterin ;

1) Porsiyonlarınızı küçültün. 
Kilo verirken vücudunuzun ihtiyacı olan kaloriden azını tüketmeli bir kalori açığı oluşturmalısınız.
2) Beslenmenize lif ekleyin.
Lifli besinler tükettiğinizde kilo vermenin en büyük engellerinden biri olan kabızlık sorunu ile karşılaşmaz ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olursunuz.
3) Akşam yemeklerinde hayvansal protein tüketmeyin.
Akşamları gündüzlere oranla daha az hareket ederiz.Hayvansal proteinler aynı zamanda çok fazla yağ içerdiğinden akşam saatlerinde tüketmemek mümkünse öğle saatlerinde tüketmek daha doğru olacaktır.
4) İşlenmiş gıdalardan uzak durun ve asitli içecek tüketmeyin.
5 ) Bol su için.