MasterChef’de yapılan keşkek, nasıl yapılır kaç çeşit keşkek vardır, tarihi kaynaklarda gerçek ismi ve tarifi faydaları nelerdir, şimdi hazır olun ezber bozan tarifi miami’de ünlü chef Reşat Aydın tarihi kaynaklarda keşkek yüzü güzelleştiren osmanlı yemeği olan herise olduğunu kaynakları ile açıkladı

MasterChef all star’ın bu hafta yayınlanan son bölümünde, Türk mutfağının güzide lezzeti olup ve yapılışı bir o kadar ustalık isteyen keşkek yapıldı! Bu güzide yemeğin tarihi kaynaklarda geçen gerçek ismini ve kaç çeşit olduğunu hangi teknikler kullanılarak kaç çeşit yapıldığını, şu an miamide bulunan ” ünlü chef Reşat Aydın” tarihi kaynakların ışığında modern mutfak literatürüne uygun olarak verdi.

MasterChef Türkiye All Star’ın yeni bölümünde yapılan bu keşkek tarifi ve yapılışı merak konusu olurken. 
 “Chef reşat aydın” Yapılan Keşke yemeğinin tarihi literatürde geçen isminin! “Herise” olduğunu,  pirinç ve buğday ile kuzu, dana, tavuk, kaz, etleriyle yapıldığını söyleyen chef aydın.  herise (keşkek) sade bir tariften ibaret olmadığını türk mutfak kültüründe çok önemli baş aktör bir yemek olduğundan bahsedip, pişirme tekniklerini ve faydalarından bahsetti.

Keşkek osmanlı tarihinin ünlü hekimlerinden “Muhammed Bin Mahmud Şirvani’nin” eserinde Herise olarak geçtiğini ve  faydaları ile birlikte kayıtlarda var olduğunu söyleyen “Şef Reşat Aydın”! Şirvani’nin modern türk mutfağı anlayışıyla günümüze kadar aktarılan tarihi osmanlı türk mutfak kültürünün aydınlatılmasının temel kaynak hazinesi olduğunu anlatarak, MasterChef’de yapılan bu muhteşem lezzetin kaynakta geçen tarifte, yüzü güzelleştirir. bedeni güçlendirir. meniyi ve cinsel gücü artırır. Akciğere, göğse, sinirlere çok faydalıdır. bunları hem yumuşak tutar. Yiğitlere ve sahih mizaçlılara son derece uygundur. Olarak verildiğini ve türk mutfağının, modern mutfak anlayışına ışık tutan. Yüzü güzelleştiren bu tarihi yemeğimiz şef Reşat Aydın’ın kaynaklar ışığında verdiği bu tarif. Türk mutfağının güzide lezzeti olan keşkek (herise)  yemeğine. farklı bir boyut kazandırmış oldu.

Yüzü güzelleştiren herise’nin (keşkek)  pirinç’li ve buğday ile yapılan tarifini ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız!. Aşağıdaki tarifi mutlaka denemelesiniz.
Buğdayda bulunan vitaminler ve minareller bakımından zenginliği ve selenyum,  fosfor, Bakır, folat, manganez, içermesi fosforun, vücut dokularının bakımında ve büyümesinde önemli bir rol üslenmesi. Protein açısından zenginliği. Ve etlerde olan kolejen ve protein zenginliği. Büyük osmaanlı hekimi “şirvani’nin” o denem nedenli büyük tıbbi buluşlara ışık tuttuğunun göstergesidir.

Bu güzide tarifi gündeme getirerek, türk mutfağına çok büyük katma değer katan, “MasterChef Türkiye” programına ve bu tarihi yemeklerimizi gündeme getiren MasterChef’in değerli jürilerine, teşekkür etmeden geçmemiz, haksızlık olur.

Özellikle chef Mehmet Yalçınkaya’ya türk mutfağına kattığı değerden dolayı kendi adıma teşekkür ederek tarifimizi verelim.   
Herise (keşkek)

Malzemesi

Kuzu gerdan 350 gr (kasabınızda 1 parmak kalınlığında kesilmiş
Kuzu incik    350 gr
Beyaz buğday 1 kg ( 6 su bardağı ) 6 saat suda ıslatılmış
Kuyruk yağı: 75 gr
Tereyağı : 75 gr
Sarımsak: 4 diş
Kuru soğan :  ½ baş
Tarçın :  ½  çay kaşığı
Beyaz toz biber:  ½  çay kaşığı   
Kimyon : ½ çay kaşığı
Tuz : yeterince
Kaynamış su 

Tarifi 

Bir düdüklü tencereye Kuzu gerdan ve kuzu incikleri çok küçük doğradığınız kuyruk yağın da az mühürleyip, sarmısak ve çok ince doğranmış soğanınızı ileve edip sıcak suyunu ilave ediniz. Kapağını kapatıp etlerin çok iyi pişmesini sağlayanız. Öyle pişmeli ki kemiği tutuğunuzda et kemikten ayrılmalı.
Pişen etleri suyundan çıkarıp kemiklerinden ayırıp didiniz.
Bir tencereye buğdayı koyup bir litre su ile bir taşım kaynatıp süzünüz tekrar tencereye koyup bir buçuk litre et suyu ekleyip etleri kemiğinden ayırıp didilen etleri ilave edip, devamlı karıştırarak pişiriniz, buğdayların pişmesine yakın, baharatlarını ve tuzunu tereyağını ilave ederke bir ağaç spatula ile devamlı ezerek karıştırıp macun haline getiriniz. Suyu az gelirse devamlı et suyundan ilave ediniz.
Keşkeğin üzerine yağı çıkıncaya ağaç spatula ile devamlı ezerek karıştırınız.
Pişen herise’mizi (keşkeğimizi) kenara alıp 15 dakika dinlendirip yiyelim
Bu tarif deki gibi buğday yerine pirinç, Kuzu eti yerine dana, veya tavuk, kaz , istediğiniz et ile yapabilirsiniz.
Bu yemeğin özelliklerinden birisi ise üzerine şiş köfte ve ya  istediğiniz kebabı üzerine koyarak üzerine dilerseniz kızdırılmış sadeyağ (tereyağı) dökerek afiyetle yenmesi.
İstenirse pirinçli yapılan tarifin üzerine ve az toz karanfil ve  toz tarçın karışımı eklenerek yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.