Mutfağın bir sanat, aşçıların birer sanatçı olduğunun farkında olmayan bir toplumda mutfak sanatçılığı yapmak yemeklere lezzetin ruhunu katarak o yemeği sanata dönüştürmek gün geçtikçe değersizleştirilip anlamsızlaştırılıyor.

Mutfağa her giren bir anda okuz pokuzla birer chef oluyor iki showla dünyanın en becereksiz bilgisiz birikimsiz yeteneksiz insanı da olsa bir anda bir yıldız gibi parlatılıyor. Binlerce övgü, milyonlarca takipçi, milyonlarca beğeninin odağında bir anda bir sürü mutfağın birbirinden değerli şeflerini değerli bilim ve ilim insanlarını bile gölgelerinde bırakıyor!

Düşününki bir insan yıllarca hem çalışıp hem eğitim alıp yıllarca ilimin bilimin ışığında çalışmalar yaparak bilgisini birikimini ilmini sanatını topluma anlatmaya tecrübesini empoze edip bilime sanata evirmeye çalışırken ne yazık ki hiçbir değer gösterilmezken kaşını gözünü göbeğini oynatan soytarılar mutfakta restoran açılışlarında hotel açılışlarında yemek tanıtımlarında boy göstertiliyor. Bilgisiyle birikimiyle Türk gastronomisine hayat veren Türkiye’nin değerli şeflerinin gözlerinin içine bakıla bakıla!

Bu hafta HOSTECH by TUSİD İstanbul otel ve restoran gastronomi ve teknolojileri fuarında Türk firmalarının ürettiği tüm ekipmanları gururla büyük bir mutlulukla inceledim ve dünya standartlarının üzerinde ekipmanlar üreten bir çok firmamızı takdir ettim. Türkiye’nin değerli şeflerinin yeni üretilen ekipmanlarla yaptıkları workshoplar sunumlar ise görülmeye değerdi. Mutfak sanatına gönül verip fuarda sanatlarını icra edip mutfak sanatının ne kadar değerli önemli ve büyük bir sanat olduğunu yoramlayan mutfak sanatçıları olan değerli şef arkadaşlarımızla Türk mutfak kültürü adına çok gurur duydum, memnun oldum.

Yaptıkları sanatsal showlarla bizleri mest eden Türkiyenin önemli şeflerinden Ayvaz Akbacak ve Rafet İnce’nin ve bir çok şeflerin muhteşem workshopları gastronomi sektöründen ve şeflerden büyük bir ilgi görmeleri beni inanılmaz mutlu etti.

Sektörün köklü büyük markaları olan Kayalar, Öztiryakiler, Kef, Fagor, Empero, Kütahya Porselen, Jumbo vs. bu güzide firmalarımız her zaman olduğu gibi Türk mutfak kültürüne ve Türk gastronomisine değer katanlara büyük bir değer vererek hep mutfağın sanatçı şefleriyle var olduklarını şeflere duydukları vefayı göstererek şeflerin ve sektörün gözünde daha çok büyümelerini gösterdi.

İsmini sayıp sayamadığımız bir çok firmanın yanında birkaç firmanın birkaç soytarı ve şarlatan getirip Türk mutfağı ve Türk gastronomisiyle dalga geçercesine mutfaklarda göbek attırmaları ise bir okadar üzücü ve bir o kadarda düşündürücü idi. Dünyanın her yerinde mutfağın sanatçıları olan şef aşçılarına ilgi gösterilip değer verilirken bizim ülkemizde bazı şımarık firmalar ne yazık ki mutfağın şarlatanlarını göbek atanları orasını burasını oynatanları Türkiye’nin değerli şeflerine nazire yaparcasına workshop mutfaklarına ve stantlarına davet etmeleri çok üzücüydü.

 Bilimin ilimin sanatın anlatılmaz icra edilir bilincinde olan mutfak sanatçılarından şarlatan şarlatanlardan ise mutfak sanatçısı olamayacağının bilinmesi ve bu şarlatanlarınworkshop mutfaklarına sokulmaları hem çok anlamsız ve büyük bir yanlışlıktı.

BÜYÜK BİR BAŞARININ HİKÂYESİ HAFIZ MUSTAFA

Evet arzuladığımız başarı hikâyesinin adı Hafız Mustafa.

Hafız Mustafa tüm şubeleriyle sürdürülebilir işletme standartları ile bir birinden muhteşem damaklarda lezzet bırakan tatlarıyla dünyanın en iyi tatlıcıları sıralamasında dünyanın en iyileri arasında 2. olması Türk gastronomisi, Türk mutfak kültürü adına büyük bir gurur kaynağı tüm sektöre ilham kaynağı olmalıdır. Ben buradan Hafız Mustafa markasını füzyon lezzetlerle dünya markası yapan değerli Hafız Mustafa’nın yönetim kurulu başkanı Hacı Avni Ongunlar’ı gönülden tebrik ederek ay yıldızlı lezzetleri dünyaya ecdadının muhteşem mutfak kültürünü bilimsel olarak tanıttığı için ülkem adına binlerce teşekkürlerimi gönderiyorum.

Teşekkürler Avni ONGUNLAR

Teşekkürler HAFIZ MUSTAFA’nın değerli emekçi mutfak sanatçıları ve çalışanları.

Selam bir dünya markası olan HAFIZ MUSTAFA’ya.

Selam olsun Türk mutfak kültürüne değer katanlara.