İstanbul’da Cuma namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından ebediyete sırlanacak olan Neyzen Ömer Erdoğdular 1949 yılında Konya'da dünyaya geldi.

Rahmetin nur olup yağdığı, evveli rahmet, ortası mağfiret sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif ayı günlerinde, Kadir gecesinin hemen öncesinde son iki asrın en mühim musiki simalarından Neyzen Hoca Ömer Erdoğdular’ın vefât haberini aldık. İttifak gazetesi camiası nezdinde merhûma Allah’tan rahmet; kederdîde ailesine, talebelerine, talebelerinin öğrencilerine ve sevenlerine başsağlığı niyaz ediyoruz.

Neyzen Ömer Erdoğdular

5 Nisan Cuma günü İstanbul’da Cuma namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından ebediyet yurduna sırlanacak olan Neyzen Ömer Erdoğdular 1949 yılında Konya'da dünyaya geldi. 

Musiki eğitimine henüz çocukluk yaşlarında başlayarak evvelemirde babası Mehmet Ali Bey’den ney öğrendi. Bu süreçte Halil Can ve Ümit Gürelman bir taraftan hocaları, diğer taraftan da yol arkadaşları oldu.  

Miladi takvimin yaprakları 1965 yılını gösterirken yolu Neyzen Niyazi Sayın ile kesişti ve Niyazi Hoca ile uzun yıllar birlikte çalıştı. 

Ömer Erdoğdular ney sazının Türkiye’de yeniden keşfedilmeye başladığı bir dönemde, birçok radyo ve TV programıyla birlikte konserlere katılarak sahne aldı. 

Arşiv kayıtları üzerinden uzun yıllar Tanburi Cemil Bey’in musiki usulünü araştırarak, üstadın unutulmak üzere olan makam, tarz ve neşesini şenlendirerek ney sazlarında yeniden yorumladı.  

1980 yılında ses sanatçısı, bestekâr Bekir Sıtkı Sezgin hoca ile birlikte ilk konserine çıktı ve daha sonra birçok konserinde sahne aldı.

1984-1987 yılları arasında Prof. Dr. Nevzat Atlığ yönetimindeki Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nda neyzen olarak görev yapan Emer Erdoğdular, Bekir Sıtkı Sezgin, tanburi Necdet Yaşar ve kemençe virtiözü İhsan Özgen’in de aralarında bulunduğu birçok usta ile birlikte kayıtlar yaptı. 

1987 yılında Necdet Yaşar başkanlığında tesis edilen Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu'nun kurucu üyesi olan Ömer Erdoğdular 2014 yılında emekli oldu. 

Boğaziçi Mûsikî Grubu’nun müessislerinden Erdoğdular 1984 yılında Yunanistan’da ilk Türk musikisi konserini vererek bu alanda tarihe geçti. 

Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu’nun ve Necdet Yaşar Topluluğu’nun üyesi olan Ömer Erdoğdular ney sazının inceliklerini Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Amerika, Japonya ve Orta Doğu’da düzenlenen konserlerde muhataplarına aktardı.  

İstanbul Medipol Üniversitesi’nin yarı zamanlı öğretim üyelerinden Ömer Erdoğdular ney sazının sırlarla dolu âvâzını Orta Doğu’dan ABD’ye, Avrupa’dan Japonya’ya kadar taşımayı başardı.

Ömer Erdoğdurlar Ve Eşi Tezhip Sanatkârı Kamile Erdoğdular

Bir süredir İstanbul’da tedavi gören ve 3 Nisan 2024 Çarşamba günü (dün) vefât eden Ömer Erdoğdular, tezhip sanatkârı Kamile Erdoğdular’ın eşi, Aslıhan Erdoğdular ile ses sanatçısı Ahmet Erdoğdular’ın ve kendisi gibi neyzen olan Ali Osman Erdoğdular’ın babasıydı. 

Ruhu için Fatihalar okuyalım.

Türk mîsikisine yeni eserler ve isimler kazandıran hocaların hocası Ömer Erdoğdular’ın ruhu için Fatihalar okuyalım.