EXPO 2023 Kahramanmaraş'ta 12 Ağustos tarihinde 'Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık' temasıyla ziyaretçileriyle buluşacak. Onikişubat Belediyesi ev sahipliğindeki EXPO 2023’ün Nisan ayındaki açılışı, 6 Şubat depreminin getirdiği büyük yıkım ve yaşanan kayıplar sebebiyle ertelenmişti.

Kahramanmaraş Gezisinde 12 Şubat Belediyesi’nin bu yıl yapılacak olan EXPO 2023 hazırlıklarına da şahit olduk. Başkan Yardımcısı Dr. Ali Ünsal projeyle ilgili detaylı bilgi verdi. Yaklaşık 800 dönüm arazi üzerine kurulu suni gölet dahil muhteşem tesisler yapmışlar. EXPO 2023, tarihinde bir ilk olarak rekreasyon alanından, EXPO alanına dönüştürülecek bir proje olma özelliğini taşıyor. Ana Teması “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” olan Uluslararası B kategorisindeki EXPO 2023’te, bahçecilik alanıyla birlikte uluslararası işbirliği anlaşmalarının da yapılması bekleniyor. Ayrıca EXPO 2023, diğer EXPO şehirleri ve katılımcı ülkeler ile yapılacak olan sektörel toplantılarla ekonomik kalkınmayı sağlayacak ve komşu coğrafyaya uzanan olumlu sonuçların da doğmasına vesile olacaktır.

Çevre kirliliği, çarpık kentleşme ve küresel ısınma gibi çevresel etkilerin arttığı ve sürekli gündemimizi işgal ettiği günümüzde ticari ürünlerin değil, fikirlerin sergilendiği, halkı deneyimleme yolu ile eğitmeyi, işbirliğini ve yenilikçiliği, küresel sorunlara dikkat çekmeyi hedefleyen ve dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olan Uluslararası Bahçecilik (Botanik) EXPO’sunu 2023 yılı için düzenleme görevi, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından, 19 Eylül 2018 tarihinde İtalya’nın Padova şehrinde düzenlenen genel kurulda, oybirliği ile Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi’ne verilmişti.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, Onikişubat Belediyesi tarafından hazırlanan 789.000 m²’lik Kahramanmaraş, Onikişubat Hasancıklı Rekreasyon alanında gerçekleştirilecek Uluslararası EXPO 2023 Onikişubat/Kahramanmaraş organizasyonu, 12 Ağustos - 30 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecektir. “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana teması ile düzenlenen bu etkinliğin alt temaları; ‘Çocuklar İçin Doğa Temelli Eğitim’, ‘Kentsel Dönüşümün Biyofilik Tasarımı’, ‘Kentsel Bahçe Bitkileri ve Yöresel Yemek’, ‘Daha Yeşil, Daha Sağlıklı, Daha Mutlu’ ve ‘Sadeliğin Hikmeti’ olarak belirlendi. Bu maksatla hazırlanan, EXPO2023 Kahramanmaraş sergi alanı içerisinde 50’den fazla uluslararası katılımcı bahçesi, Kahramanmaraş il ve ilçe bahçeleri, Türkiye’deki Büyükşehirlere ve ilçe Belediyelerine ait bahçeler, Bakanlıklara ve diğer kurumlara ait kurumsal bahçeler, üniversite bahçeleri, sponsor bahçeleri ve dünya çapında düzenlenen yarışma ile seçilmiş ‘Akıllı Şehirler ve En İyi Uygulamalar Sergisi’ ve bunlara ilave olarak dünyanın ikisi bir arada ilk Uğurböceği ve Kelebek Bahçesi, Avrupa’nın en büyük Kristal Lagünü, AIPH Yeşil Yaşam Deneyimleme ve İnovasyon Merkezi, Bitki Heykelleri, Hobi Evleri, yerel zanaatların sergileneceği Arasta Çarşısı, Kültür ve Sanat Sokağı, Amfi Tiyatro, Nikah Salonu ve Türkiye’nin en yeşil camisi yer alacak. 3 ay sürecek EXPO döneminde, kentin ve EXPO 2023 Sergi Alanı’nın yüz binlerce yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilmesi beklenirken, 35’den fazla ülke temsilcisi ile Ülke Milli Günü ve Türkiye İl Günleri kutlamaları gerçekleştirilecek.

Ülke Milli Günlerinde, ilgili ülkenin, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan veya Diplomatik Misyon Şefleri ile alan ziyareti ve buna eşlik eden kültürel faaliyetler ve karşılıklı ticari heyetlerin görüşmeleri gerçekleşecek. Ayrıca medya mensuplarının da  katılımı ile il tanıtımı ve illerimiz arasında, çeşitli kültürel, ticari ve bilimsel etkinlikler düzenlenecek. EXPO alanında Bahçe-Pavilyon kuran, resmi tüm katılımcılar arasında, Uluslararası Jüri tarafından en güzel Uluslararası Bahçe, ulusal alanda ise En Güzel Büyükşehir Belediyesi Bahçesi, En Güzel İlçe Belediyesi Bahçesi ve Kahramanmaraş’ın En Güzel İlçe Belediyesi Bahçesi, En İyi Üniversite Bahçesi, En İyi Kurumsal Bahçe ve Sponsor Bahçeleri yarışmaları düzenlenecektir. En iyi bahçe yarışmasına ek olarak, resmi katılımcılar arasında etkinlik ve iletişim alanındaki kategorilerde de ödüller verilmesi planlanmaktadır. İnternet sitemiz vasıtası ile de tüm bu kategorilerde oy kullanma yolu ile Halkın Bahçesi oylamaları yapılacaktır.

Bu etkinliklere paralel olarak üniversitelerimizin katılımı ile bilimsel toplantılar, ticaret odalarımızın katılımı ile karşılıklı iş geliştirme toplantıları düzenlenecektir. Aynı zamanda 3 ay sürecek kapsamlı bir kültürel etkinlik programı Kahramanmaraş’ın ve tüm ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. EXPO 2023 Onikişubat/Kahramanmaraş, Cumhuriyet tarihi boyunca bu bölgede gerçekleştirilecek en önemli uluslararası etkinlik olma özelliği taşımaktadır.