14. yüzyılda Osmanlı döneminin ünlü hekimi olan Muhammed bin Mahmut Şirvani tarafından verilen mucize bir yemek tarifi: Buharlandırılmış zeytin.

Bu mucize tarifin günümüz teknolojisi ile belirlenen besin değerleriyle birebir aynı olması mucizeden öte bir önem taşımaktadır.

Bu mucize tarifin faydaları ise oldukça önemlidir.

Diş ve diş etlerini, sindirim sistemimizi güçlendiren, saç ve sakalı gürleştiren, saçlardaki beyazlaşmayı önleyip mideyi koruyan bu tarif ilaç niteliği taşıması açısından Türk mutfak kültürü adına çok büyük önem taşımaktadır.  

Zeytin, kekik, biberiye, ceviz, zeytinyağı ve susam yağı ile yapılan bu yemek döneminin en ünlü Osmanlı hekimi olan Şirvani’nin Kitabü’l Tabih adlı yazma eserinde bulunmaktadır.

14. yüzyılda verilen; saçları ve sakalı gürleştirip saçlardaki beyazlaşmayı önleyen, dişleri, diş etlerini ve sindirim sistemini güçlendiren ve mideyi koruyan bu mucize tarifin sabah ve akşam yemek önceleri yenmesi tavsiye edilmektedir.

Yüce Allah’ın bizler için yarattığı mucize bir meyve olan zeytinin tarihler boyunca insanoğlu için ne kadar önemli ve değerli olduğunu tarihi kaynaklardan da görmekteyiz. Fakat 14. yüzyılda bir Osmanlı hekiminin ilaç niteliği taşıyan bu karışımı bulması, bu mucizevi besini farklı bir boyuta taşımaktadır.  

Mucize zeytin macununun tarifi ise şöyle:

BUHARLANDIRILMIŞ ZEYTİN MACUNU MALZEMELERİ:

1 kg yeşil zeytin

6 gr (2 çorba kaşığı) kuru kekik 

Bir parmak büyüklüğünde 2 dal biberiye   

150 gr (1su bardağı tepeleme dolu) ceviz içi      

Yarım çay bardağı susam yağı  

2 çorba kaşığı zeytinyağı  

Bir avuç içi kadar pamuk

YAPILIŞI:

Zeytinleri sıcak suda 1 saat kadar bekletip tuzu giderin.

Sonra çekirdeklerini çıkartın. (Çekirdeksiz yeşil zeytin de olur lakin 200 gr kadar zeytin çekirdeği olmalı.)

Zeytin çekirdeklerini kırıp bir çorba kaşığı kekik, bir dal biberiye, 50 gr cevizin üçte birini bir tencereye koyup üzerine bir su bardağı su koyun.

Pamuğu susam yağı ve zeytinyağının ½’sine bandırıp üzerine serin.

Pamuğun üzerine bir tülbent serip zeytinleri üzerine dizin.

Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 6 saat buharda demlendirin. (Arada bir suyunu kontrol edin, eksilirse su ekleyin.)

Buharlanma zamanının dolmasına yakın (10 dakika kala) suyu olmadan ocakta tutun ve ocaktan alıp aynı şekilde 8 saat bekletin.

Buharın ve baharatların aromasının zeytinlere nüfuz etmesini sağlayın.

Buharlanan zeytinleri ve geri kalan tüm malzemeyi bir mutfak robotuna koyup macun kıvamına gelene kadar çalıştırın. Macun olan zeytin karışımını bir cam kavanoza koyup her gün tarif edilen şekilde afiyetle yiyebilirsiniz.

Bu zeytin macununun 14. yüzyıla ait olması, Osmanlı mutfağının döneminin en ihtişamlı ve sağlıklı mutfağı olduğunu göstermektedir.