Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının ciddi şekilde değiştiği bir dönemdir. Bu süreçteki beslenme yalnızca akşam ve gece saatlerinden oluşan 2 ana öğünü içerir. Hatta sahurda (gece öğününde) yemek yenilmemesi durumunda vücut yaklaşık 20 saate yakın aç kalır. Uzun süre yaşanılan açlık susuzluk sonrasında süreç biter biter bitmez uygulanacak yeni beslenme rutininin oldukça büyük önemi vardır.

Ramazan ayının bitiminde bizleri Ramazan Bayramı karşılar.Kültürümüzde bayramlar bol ikramlı (şerbetli tatlı,çikolata,yaprak sarma,kavurma,poğaça) kutlanır. Ramazan Bayramında sağlığınızı olumsuz etkilememenin en büyük anahtarı “hayır” diyebilmek !
Yapılan bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata,şerbetli tatlı,poğaça gibi glisemik değeri yüksek besinlerden uzak durmak, “hayır” demek doğru beslenme alışkanlığı kazanmaya başlamak demektir.Aynı şekilde sizler de misafirlerinize fazla karbonhidrat içeren ve kan şekerini ani yükselten yani glisemik indeksi yüksek olan ikramlıklar hazırlamamalısınız. Örneğin gelecek misafirlerinize baklava,şekerpare gibi şerbetli tatlılar ikram etmek yerine muhallebi,kazandibi gibi sütlü tatlılar ikram edebilirsiniz. Sütlü tatlıların şerbetli tatlılara göre glisemik indeksi çok daha düşük olduğundan rahatlık ile tercih edilebilir. Fakat tükettiğiniz besin kadar o besini tükettiğiniz miktar da oldukça önemlidir.Örneğin baklava yerine kazandibi tercih edilebilir ama 2 dilim baklava yerine 4 dilim kazandibi tüketilmesi uygun değildir. Bu sebepten kültürümüzde olduğu gibi her gelen misafire sırf ayıp olmasın diye yemek yerken eşlik etmek Ramazan Bayramında sağlığımıza yapacağınız en büyük kötülüklerden olur.
Her gün kendi beslenme rutininize karar vermeli ve onu düzenli bir şekilde uygulamalısınız.

Öğün Sayısını Yavaş Yavaş Arttırın

2023 yılı Ramazan Ayı toplam 29 gün sürdü ve genellikle 2 ana öğün şeklinde beslenildi.Sonraki süreçte öğün sayınızı arttırmaya özen gösterin.
Öncelikle 3 ana öğün (sabah,öğle,akşam) şeklinde beslenme alışkanlığını tekrar kazanın ve sonrasında beslenmenize ara öğünleri dahil edin.
Öğünlerinizi planlarken mutlaka protein,yağ ve karbonhidrat oranına dikkat edin ve meyve sebzelerden bol bol tüketin.
İyi Bayramlar!