Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali bu yıl çok önemli bir farklılıkla gerçekleşti.

Sembol Ocakbaşı 3

Şanlıurfa, kadim Mezopotamya’nın bereketli topraklarında kök salmış, adeta tarih ve kültürün harman olduğu bir mutfak cennetidir. Lezzetlerinin her biri, binlerce yıllık bir medeniyetin izlerini taşır. Şanlıurfa kebabı, közlenmiş etin mükemmeliyetini sunarken; isot, acının en tatlı halini damaklara getirir. Çiğ köfte, ezilmiş bulgurun, baharatın ve taze otların dansıdır sanki. Tatlılarda ise şerbetin zenginliği, kadayıfın incecik tel tel dokusunda zirveye ulaşır. Urfa'nın mutfağı, sadece karın doyurmaz; ruhu da besler, geçmişin hikâyelerini fısıldar her bir lokmada.

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali

Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali bu yıl çok önemli bir farklılıkla gerçekleşti. Festival kapsamında ‘Lezzet Durakları’ olarak belirlenen noktalarda Şanlıurfa’ya özgü yöresel lezzetler tanıtıldı. Şanlıurfa'daki bu lezzet duraklarından bir kısmını ben de gezme şansı yakaladım. Şehrin 19 farklı noktasında üretilen lezzetlere göre belirlenen lezzet durakları, festivali şehrin kalbiyle buluşturmuş, hem katılımcılara hem de işletmelere yepyeni bir deneyim sunmuş. Bence çok faydalı olan bu uygulama kente çok şey kazandıracak. 

Lezzetlerini deneyimlediğim lezzet noktaları 

Taşsaray Restaurant 3

Taşsaray Restaurant

“Şanlıurfa'nın muhteşem lezzet durağı”

İşletmeciliğini Hüseyin Yavuz’un yaptığı Haliliye’de bulunan Restoran, Döğmeç (Pendir Döğmeci), Kazan Kebabı, Firik Pilavı gibi yörenin birçok yerel lezzetini sunuyor.  

Taşsaray Restaurant Urfa Kebap

2016 yılında Şanlıurfa'ya nefes kesici bir lezzet durağı olarak Cumhuriyet Caddesi'nde hizmete giren Taş Saray Restaurant, Urfa mimarisine uygun taş yapısıyla görenleri büyülüyor. 1100 metrekarelik kapalı alan, 2 şark odası ve bir toplantı odasına sahip olan Taş Saray'da; kebapların her çeşidi, pide çeşitleri, yaprak döner ve İskender gibi lezzetler bulunuyor.

Taşsaray Restaurant 6

Şanlıurfa'nın en iyi restoranlarından biri olarak kabul edilen Taş Saray Restaurant, güzel bir bahçenin içinde hizmet vererek yöresel lezzetlerin yanı sıra Türk ve dünya mutfağından da örnekler sunuyor. Doğayla iç içe, huzurlu ve keyifli bir bahçede konumlanan Taş Saray, Urfa yöresel lezzetlerinin seçkin örneklerini tatmak için ideal bir mekan. Rahat ve keyifli bir atmosferde unutulmaz bir yemek deneyimi için misafirlerini bekliyor.

T S O N

Paflar Ciger

“Şanlıurfa'nın gizli ciğer hazinesi”

Mustafa Paf’ın kurduğu Eyyübiye’de bulunan Paflar Ciger mekanı, başta Ciğer Kebabı olmak üzere Frenk Kebabı, Patlıcanlı Kebap gibi Urfa’nın yöresel lezzetleri konusunda hizmet veriyor. 

T 4

Paflar Ciğer, Haşimiye çarşısının kalbinde, alt katı mahcup, üst katı ferah bir dükkanın adı. Mustafa Usta önderliğindeki çalışkan ve hızlı personel, ciğer pişirmeyi bir sanatmış gibi görerek özenle işlerini yapıyor. Evet, Urfa'da ciğer kültürü yaygın. Bu işi çok iyi biliyorlar. Ama Paflar Ciğer, hem ciğer kesim büyüklüğü hem de pişirme kıvamıyla bir efsane. Yanında birçok mezenin yanında gelen bol nar ekşili soğan salatası da bu lezzete adeta bir taç takıyor. Her lokma bir şölen, her ısırık bir anı. Ciğer deyince Urfa'da durmak lazım ve herkes hakkını tam veremeyebilir.

T 2

Kuyruk yağıyla sarılan ince şişler, baharatların büyülü dokunuşuyla kömür ateşinde sanki dans ediyor. Mangalda tekrar baharatlarla buluşan ciğer, lezzet zirvesine ulaşıyor. Paflar Ciğer'de, sadece ciğer yemiyor, bir hikayeye ortak oluyorsunuz. Urfa'nın sıcaklığı, misafirperverliği ve lezzetinin harmanlandığı bu mekanda, unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşıyorsunuz.

Sembol Ocakbaşı 6

Sembol Ocakbaşı

“Akıllı ol cigerimi ye”

Kentin merkezinde Sarayönü caddesinde 2. kuşak Mehmet Sembol ’un yetkilisi olduğu Sembol Ocakbaşı, şehrin en önemli sembol yerel lezzetlerinden Ciğer Kebabı, Kemeli Kebap, Ağzı Yumuk, Fıstıklı Kebap başta olmak üzere gibi birçok yerel yemeği aslına uygun olarak sunuyor. 

Sembol Ocakbaşı Mehmet Sembol 2

1989 yılında Ahmet Sembol Usta'nın Beykapısı Mahmutoğlu Kulesi'nin altında açtığı küçük bir ciğer tezgahıyla başlayan lezzet hikayesi şimdilerde Şanlıurfa ve İstanbul ekseninde bir kebap zincirine dönüşmüş durumda. 1998 yılında Sarayönü'nde Sembol Ciğer Salonu'nun açılmasıyla start veren Sembol restoran zinciri, 2008'de Ali Usta’nın Abide Kavşağı'nda açtığı Sembol Ocakbaşı adıyla devam ederken, 2015 yılında ise 3. şube olarak da Karaköprü Sembol Ocakbaşı ile gelişimini sürdürüyor. 2017 yılında da İstanbul Alaşehir’de açılan şubesi ile Şanlıurfa’yı tanıtmanın ve kurumsallaşmanın gurununu taşıyor. 32. yılında ise İstanbul'un Kalbi Çamlıca'da eşsiz Boğaz Manzaralı mekanıyla da kebap zinciri zirveye ulaşıyor. Kalite, lezzet ve hijyeni vazgeçilmez olan markanın temin ettiği ürünlerin kuruluşları da Gıda Üretim Sertifikası ve Gıda Sicil Belgelerine sahip. Kullandığı ekipmanların tamamı da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının standartlarına uygun. 300 değerli personeliyle Türkiye'nin sembolü olan Sembol Ocakbaşı, dünya markası olma yolunda hızla ilerlemektedir.

My Göbeklitepe Restaurant 1

My Göbeklitepe Ocakbaşı 

“Urfa'nın yerel lezzet durağı”

Abdülkadir Atakan’ın kurucusu olduğu Haliliye’de bulunan My Göbeklitepe Ocakbaşı, Küncülü Akıt, Zeytun Bostanası, Soğanlı Tepsi Kebabı gibi ilin yöresel lezzetlerini sunuyor. 

My Göbeklitepe Restaurant 2

Urfa'nın kalbinde, kebap ve yöresel lezzetlerin cenneti bir mekan var: Ocakbaşı Kebap Restoranı. Lezzetli ve taze malzemelerle hazırlanan birbirinden güzel yöresel tatlar, damak tadınıza bir ziyafet sunuyor. Mekan, misafirlerinin damak tadına uygun seçenekler sunarak keyifli bir yemek deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Kaliteli hizmet anlayışıyla her daim müşteri memnuniyetini ön planda tutan Ocakbaşı Kebap Restoranı, Urfa'nın misafirperver ruhunu da yansıtıyor. Restoranda lezzetli yemeklerinizi dinlendirici bir müzik eşliğinde keyifli bir atmosferde yiyebilirsiniz. Yeni bir mekan olmasına rağmen hijyene oldukça önem verildiği görülüyor. Güler yüzlü ve ilgili personel de bu güzel atmosfere katkıda bulunuyor. Ocakbaşı Kebap Restoranı, Urfa'nın lezzetlerini keşfetmek ve unutulmaz bir yemek deneyimi yaşamak için ideal bir mekan.

Tatvera Kahvaltı 1

Tatvera Kahvaltı & Künefe & Kebap

“Vazgeçilemeyen birçok tat Tatvera’da”

Ramazan Kızılelma’nın yetkilisi olduğu Haliliye’de bulunan Tatvera Kahvaltı & Künefe & Kebap Salonu, ağırlıklı olarak Şanlıurfa’nın yöresel kahvaltı menüsünü sunuyor.  

Tatvera Kahvaltı 2

Ramazan Kızılelma, restoranın mutfağından çıkan tüm ürünlerde kullanılan malzemelerin en kaliteli ve en sağlıklı malzemeler olduğunu gururla dile getirerek, "Her zaman kaliteyi ve en iyiyi üreterek hizmet kalitemizi günden güne daha da yukarılara çıkarmak konusunda kararlıyız" diyor. Kullanılan malzemelerin günlük olarak tedarik edildiğini vurgulayan Ramazan Bey, peynirlerin, sahan kaymağının, sade ve tereyağlarının her gün Şanlıurfa'da özel olarak üretildiğini belirtiyor. Ürünlerinde doğal şeker pancarının dışında glikoz şurubu ve diğer kimyasal tatlandırıcıların kullanılmadığını da sözlerine ekleyen Ramazan Bey, kullandıkları Urfa fıstığının da kendi mahsulleri ve 1. Kalite olduğunu söylüyor. Üretimde gerçekleştirilen tüm aşamalarda kullandıkları yöntemler, malzemeler ve tariflerin de tamamen kendilerine ait ve özel olduğunu ifade ediyor. 

Çulcuoğlu Restaurant 5

Çulcuoğlu Restaurant

“Lezzetin yarım asırlık yolculuğu”

Şerif Çulcu’nun kuruculuğunu yaptığı Haliliye’de bulunan Çulcuoğlu Restaurant, Şıllık Tatlısı, Kuzu Tandır İç Pilavı, Peynirli Urfa Katmeri gibi ilin yöresel lezzetlerini sunuyor. Bence en az diğer illerde yapılan kaliteli baklava kadar bu markanın da ürünleri şahane bir lezzet içeriyor. 

Çulcuoğlu Restaurant 2

1965 yılında Şanlıurfa'da baklavacılık alanında küçük bir imalathane ile başlayan lezzet serüveni, halkın güven ve teveccühü ile günümüze kadar dimdik ayakta durarak sektördeki öncülükleriyle devam ediyor. Yarım asırlık bir geçmişe sahip olan Çulcuoğlu Restaurant, her geçen gün genişleyen hedefleri ile ilerlemeye devam ediyor. Mahmut Çulcu gibi 2. kuşak temsilcileri de kaliteyi ve lezzeti bir arada sunmak için var gücüyle çalışıyor.

Göbeklitepe Gastronomi Merkezi 5

Göbeklitepe Gastronomi Merkezi

“Tarihin ve lezzetin buluştuğu yer” 

Koordinatör Şefliğini Zafer Kulak’ın yaptığı Haliliye’de bulunan Göbeklitepe Gastronomi Merkezi,  bence Şanlıurfa’da Bademli Pilav, Masluka, Yürek Kebabı gibi en iyi yöresel lezzet sunan mekanlardan biridir.

Göbeklitepe Gastronomi Merkezi Zafer Kulak

Şanlıurfa'nın Karşıyaka Mahallesi'nde, 4 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi'nde yer alan Gastronomi Merkezi ve Restoranı, adeta bir lezzet şöleni sunuyor. 90 çeşit yöresel lezzetin sunulduğu bu mekan, Şanlıurfa'nın zengin mutfağını tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor. Çorba çeşitlerinden tepsi yemeklerine, sulu yemeklerden kebaplara, salatadan pideye ve tatlıya kadar uzanan bu geniş menü, her damağa hitap ediyor. Ziyaretçiler, A'dan Z'ye tüm lezzetlerin yöresel ve nezih bir ortamda sunulduğuna hayran kalıyor. Göbeklitepe Gastronomi Merkezi’nin Urfa gastronomisine kazandırıldığından dolayı Haliliye Belediyesi yönetimine ve Zafer Kulak Şef'e teşekkür eden ziyaretçiler, kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri için de bu mekanı vazgeçilmez bir adres olarak seçiyor. Rezervasyon sistemi ile çalışan restoran, misafirlerini keyifli bir atmosferde ağırlamayı sürdürüyor.