Mobing yabancı bir kelime, ama anlamı hiç de yabancı değil. Mobbing, çalışan kişiyi iş ortamında yıpratmak, yıldırmak, aşağılamak, dışlamak, önemsememek için uygulanan bilinçli idari ve psikolojik şiddet olarak tanımlanıyor. Başka tanımlamaları da var, iş ortamında taciz etmek, çalışanın üzerinde çeşitli yöntemlerle baskı kurmak, psikolojik rahatsızlık vermek de mobing anlamına geliyor.

Düşünsenize, yıllarca emek verip, okullar bitirmişsiniz. Çalışmak istediğiniz meslekle alakalı eğitim almışsınız. Büyük umutlarla, eğitimini aldığınız meslekle ilgili bir iş buluyorsunuz. Ama iş ortamına girdiğinizde hiç beklemediğiniz muamelelerle karşılaşıyorsunuz. Herhangi bir sebeple, işyerinde yılgınlık yaşamanız, işinizi düzgün icra edememeniz, hatta yeni başlamış olmanın dezavatanjlarını gideremeden, ortama adapte olmanıza fırsat verilmeden, psikolojik baskı altında kalmanız söz konusu olabiliyor.

İşinizde uzmansınız, başarılısınız, yeni projeler geliştiriyor, çalıştığınız kuruma faydalı işlere imza atıyorsunuz, ama birileri sizin bu çalışmalarınızı yokmuş gibi göstermeye çalışıyor, küçümsenmesini sağlıyor, motivasyonunuzu düşürüyor, hatta işinizi sabote edebilecek davranışlar içerisine girebiliyor. İşte buna mobing deniliyor. İşinizle ilgili toplantılar esnasında konuşmanızın kesilmesi, iş ortamında size lakap takılıp prestijinizin zedelenmesi, hakkınızda dedikodu çıkarılması, sözlü ya da yazılı olarak taciz edilmeniz, uzmanlık alanınızın dışında başka işler verilerek başarısız olmanıza yol açılması da çok raslanan mobing örnekleri.

Otuz yılını kamu ve özel medya kuruluşlarında çalışarak geçirmiş bir televizyoncu olarak, yukarıda bahsettiklerimin pek çoğunu iş ortamında yaşadım, yaşananlara şahit oldum. Bazen umutsuzluğa kapıldığım oldu, bazen de umudumu kırmayarak, bu tür şeyler hiç yokmuş gibi davranarak, kendimi işime vererek, işimde başarılı olmaya çalışarak atlatmaya çalıştım.

En kötüsü, hiç alakanız olmayan kötülüklerin isnad edilmesi, iftiraya varan dedikoduların çıkarılması, gerçekliği var mı yok mu düşünülmeden önyargıyla kötü davranılması, psikolojik baskı uygulanması idi. İş ortamında aynı kadroda olup birlikte çalıştığınız insanların hasedlerinden kaynaklanan tavırlarından tutun, üst makamdakilerin önyargıları veya kendi yerlerine alternatif olduğunuzu hissetmeleri sonucu size uyguladıkları psikolojik baskılar, aslını araştırmadan yaptıkları asılsız, mesnedsiz suçlamalar, toplantılarda sözlü tehdit edilmek dahil hepsini yaşadım. Bütün bunları ileride bir kitap olarak yazmayı düşünüyorum. Genç kuşaklar iş ortamlarında aynı şeyleri artık yaşamasınlar. İnsanlarımızın yaşama sevinçlerini yok etmeye hiç kimsenin hakkı yok.

Eskiden yaşanan böylesi olayların ve içine düşürüldüğümüz durumların bir insanlık suçu olduğunu bilmiyorduk. Geçenlerde eski bir dostum vasıtasıyla haberim oldu, Türkiye’de artık “Mobing İle Mücadele Derneği” var. “Her yaşam bir ödüldür, yaşam sevincinizi almalarına izin vermeyin” sloganıyla yola çıkan idealist bir kadro tarafından kurulmuş bir dernek. Konuya hakim uzman hukukçu kadrosuyla, mobing ile mücadele etme konusunda kararlı bir duruş sergiliyorlar. Çeşitli işkollarında ve sektörlerde çalışanlara konferanslar, seminerler düzenliyorlar, insanlarımızın mobing konusunda bilinçlenmesini sağlıyorlar.

Teknoloji ne kadar ilerlese de, pek çok sektörde yapay zeka üretimin değişik aşamalarında kullanılmaya başlansa da, hiç kuşkusuz en değerli unsur her zaman “insan unsuru” olmaya devam edecek. İnsanı korumak, en değerli varlığımızı korumaktır. Hele hele yetişmiş, yetenekli, çalışkan insanların, ülkesini seven ve faydalı olmak isteyen memleket evlatlarının, iş ortamlarında karşısına çıkan mobing belasından kurtulmaları için bu konuda bilinçli olmaları şart.

Bu amaçla kurulan Mobing İle Mücadele Derneği’ne başarılar diliyorum. Gerçek bir kamu hizmeti yapıyorlar. Eğer iş ortamınızda mobing yaşarsanız, derhal başvurmaya çekinmeyin. Hakkınızı arayın. Derneğin ismini telefonunuzda yazıp aramanız iletişim bilgilerine ulaşmanız için yeterli.

Huzurlu iş ortamlarında, ailemize ve milletimize yararlı işler yapabilmemiz için, dürüst ve alnı açık insanların haklarını araması gerekiyor, çekinmeyin.