Değerli okuyucularımız, 

***

Sağlıklı beslenme için

Şimdi de sağlıklı beslenme için bazı kısa tavsiyelere yer vereceğim.

* Kahvaltınızı asla ihmal etmeyin. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.

* Yiyeceklerinizi yavaş yavaş ve çok çiğneyin.

* Normalde dört ila altı saatte bir yenir ama eğer yapabiliyorsanız az az olmak kaydıyla sık da yiyebilirsiniz. Çünkü toplam kalori küçük öğünlerle alınır. 

Gün boyu enerji ihtiyacınız fazla olduğundan, daha çok enerji sağlayan gıda maddelerini günün erken saatlerinde alınması lazımdır.

* Rafine şekerden, hazır, uzun ömürlü gıdalardan uzak durun.

* Lifli yiyeceklere bol bol yer verin.

Resim`draggable=

* Günde en az 1,5- 2 litre (8-10 bardak) su için. Su içmeyi alışkanlık haline getirin. Sabah kalktığınızda ilk yapmanız lazım gelen işlerinizin başında bir bardak su içmek olmalıdır. Bu açkarnına su içmek manasına gelmez. Yapılan, sindirim metobolizmasını harekete geçirme faaliyetidir.

Mümkün olursa yemeklerden yarım saat önce su için. Yemek esnasında ve yemekten hemen sonra su içmeyin. Yemekten en erken yarım saat sonra su içmeniz önemli.

`draggable=

Su olarak asıl burada belirtilmesi lazım gelen ve söz konusu olan sıvıdır. Buna dahil olanlar ise su- ayran- soda-taze meyve ve sebze sularıdır. Suni tatlandırılmış limonata, kola ve nektar suları pek sağlıklı değildir, tavsiye edilmez.

* Öğünlerinizi düzenleyin ve düzenine özen gösterin.

Diyelim ki kahvaltı ya da öğle yemeğini yiyecek vaktiniz bile olmadı. Belki o öğünün yememiş olmanın kilo verme çabalarınıza yardımcı olabileceğini düşünebilirsiniz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da tatlı besinlere olan ihtiyacı artırır. Bunun manası da günün ileriki saatlerinde canınızın tatlı çekmesi demektir. Eğer kaçırdığınız öğünü yeseydiniz, yiyeceğiniz tatlıdan çok daha az bir kalori alacaktınız.

* Akşam yemekleriniz hafif olsun. Meyve ağırlıklı olsun. 

Gece boyu vücudun kendisini tamir ettiği bir dönemdir. Akşam saatlerinde daha az gıda alarak sindirim sisteminde dinlenmesini ve kendini tamir etmesi için zaman vermelidir.

*Yatmadan önce kesinlikle bir şeyler yemeyin. 

*Daima harcadığınız kalorinin yediğinizden fazla olmasına dikkat edin.

* Gıdaları fazla pişirmeyin.

Açkalmak:

Yeterli ve lüzumu kadar gıda maddelerini almadan tatbik edilen metotlar, vücuttaki kas kütlesinin azalmasına sebep olurken, yağ kitlesinde bir değişim görülmez. Kaslar, vücudun yağ yakan fabrikaları olduğuna göre, yağ yakmak için kas kitlemizi kaybetmememiz elzemdir.

Karbonhidratsız beslenme:

Karbonhidratlar, suyu vücutta tuttuğu için, şişman insanların yememesi lazım gelir. Önemli olan kilo kaybı değil yağ kaybı olduğuna göre, karbonhidratsız vücudun yağ yakmayacağı bilinmelidir. 

Resim`draggable=