MEHMET POYRAZ/Dosya Editörü

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda yaptığı yazılı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullandı. Hiçbir dayanağı olmayan bu iddiaya Türkiye elbette sessiz kalmadı.

Bu arada ABD’lilere Kızılderilileri de hatırlatmak isteriz!

Bolşevik Devrimi sırasında Rusya Müslümanlarının lideri, Ekim Devrimi’nin 4 liderinden biri olan Sultan Galiyev ne diyordu?

Hatırlayalım!

Galiyev 100 yıl önce Amerikalıların modern şehirleri katlettikleri Kızılderililerin kemikleri üzerine inşa ettiğini söylüyordu! ABD önce bunlarla yüzleşmeli elbette!

1915 olaylarına dair sözde soykırım iddialarına bıkıp usanmadan her yıl olduğu gibi bu yılda reddiye vermeye devam ediyoruz.

Söz konusuyla konuyla ilgili bu dosyamız Türkiye’nin nasıl yanıt verdiğiyle ilgilidir. Anlatılacak bir şey olmadığından 1915’e gitmemiz gerek yoktur. Hatta gidilirse eğer Ermenilerin Batı’nın daha da köşeye sıkışacağına şüphe yoktur!

Yalnız şunu söylemek isteriz, küçük bir not ama büyük bir manası var!

Osmanlı Devleti savaş halindeyken, Irak ve Suriye Cephesi’nin asker iaşelerinden ekmeği Fırat boyundaki, Suriye’deki Ermeni fırıncılardan karşılamaktaydı!

Daha ne anlatalım?

Konuya dair ne kanıt ne de mahkeme kararı vardır. Hatta uluslararası mahkemelerde dahi sözde soykırım kararı alınmış değildir! ABD önce geçmişiyle yüzleşmeli!

TÜRKİYE 1915 OLAYLARINA DAİR ERMENİ İDDİALARINI KINADI!

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili bazı ülkelerin hükümet ve yetkililerince yapılan siyasi saikli açıklamaları kınayarak 'dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan çevreleri' Türkiye'nin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırdı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu Ermeni iddialarını gündeme getiren bazı hükümet ve yetkililerine tepki gösterildi.

Gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar için 'tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen beyhude çabalar' nitelendirmesi yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Hiç kimse unutmamalıdır ki 1915 olayları siyasetçilerin kendi gündemlerine ve iç siyasi mülahazalarına göre tanımlanamaz. Böyle bir yaklaşım, ancak tarihin tahrif edilmesine yol açar. Bu taraflı tutumlarını sürdürmekte ısrar edenler, tarihte ucuz siyasi fırsatçılar olarak anılacaktır. Bizim açımızdan hükümsüz olan bu açıklamaları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri en şiddetli şekilde kınıyoruz.'

Açıklamada hiç kimse ve hiçbir kuruluşun, Türkiye'ye kendi tarihiyle ilgili ders veremeyeceği vurgulanarak şu ifadeler yer aldı:

“Dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan bu çevreleri, yaptıkları bu vahim hataları düzeltmeye, önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu'nu desteklemeye ve ülkemizin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırıyoruz.”

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına dair açıklamalarına, 'Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz.' ifadeleriyle tepki gösterdi. Çavuşoğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

'Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve iki yüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti'ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.'

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

Milli Savunma Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin Türk milletine iftira atmaya çalışanları şiddetle kınadı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Ulusal ve yabancı arşivlere göre Ermeni terör örgütleri yaşlı, kadın, çocuk demeden 1915 yılında binlerce Türk'ü vahşice katletti. Tarihi vesikalarla tüm gerçekler ortadayken milletimize iftira atmaya çalışanları şiddetle kınıyor, Ermeni teröristler tarafından katledilen Türklere Allah'tan rahmet diliyoruz.'

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ

Adalet Bakanı Bozdağ'ın sosyal medya hesabından ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasına tepkisi şöyle oldu:

'Türk milletinin ve hiçbir Türk devletinin tarihinde soykırım yoktur. Sözde Ermeni soykırımı, ecdadımıza atılmış büyük bir iftiradır. Tarih de tarihi hakikatler de iftirayla değişmez ve değiştirilemez. Soykırım iftiralarını atanları, dillendirenleri, tekrarlayanları kınıyorum.'

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Bazı ülkeler ve siyasetçilerin 1915 olayları hakkında yine gerçeğe aykırı açıklamalar yaptığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Tarihi olayları çarpıtarak siyasi istismar ve çıkar malzemesi haline getiren bu çevrelerin açıklamaları yalan siyasetinden başka bir şey değildir. Tarihte yaşanan olayları çarpıtan ve kendi çıkarları için husumet konusu haline getirmeye çalışan bu çıkar lobisini kınıyoruz. Bu şebekelerle yıllardır mücadelemizi sürdürüyoruz. Bunların tek amacı husumet üretmek ve bölge barışını yok etmektir. Cumhurbaşkanı'mız bölgesel barış ve işbirliği için defalarca çağrı yaparak, tüm bölge halklarının ortak geleceği için güçlü bir vizyon ortaya koymuştur. İstismar ve çıkar lobisinin en büyük korkusu Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu vizyonun adım adım gerçekleşmesidir. İstismar ve yalan siyasetinin elemanları, bu vizyon karşısında yenilecektir. Cumhurbaşkanı'mızın öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği vizyonu kazanacaktır.”

(İTTİFAK-AA)

Editör: Mehmet Poyraz