2023 yılı, Avrupa için olağanüstü sıcak geçti. Yılın 11 ayında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydedilerek, kıta tarihindeki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar, bu durumun büyük ölçüde iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtiyor.

İklim Değişikliğinin Etkileri

AB’nin iklim değişikliği programının raporuna göre, geçen yıl Avrupa’nın genel sıcaklığı ortalamanın 1°C üzerindeydi. Bu durum, kontrol edilemeyen yangınlar, kuraklık ve aşırı hava olayları gibi felaketlere yol açıyor.

Aşırı Sıcaklık Stresi ve Sağlık Üzerine Etkileri

2023’te, insan sağlığını tehdit eden ve bazen ölümcül olan ‘aşırı sıcaklık stresi’ ile rekor sayıda gün yaşandı. CS3’e göre, sıcaktan kaynaklanan ölümler son 20 yılda %30 oranında arttı.

Okyanus Sıcaklıklarındaki Artış

Deniz yüzeyi sıcaklıkları da rekor düzeylere ulaştı. Avrupa çapındaki okyanuslarda ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı, özellikle İspanya ve Portekiz’in batı kıyıları ile Akdeniz boyunca en yüksek seviyelerdeydi.

Apple CEO'su Tim Cook'tan iddialı üretken yapay zeka açıklaması: "Avantajlarımız var" Apple CEO'su Tim Cook'tan iddialı üretken yapay zeka açıklaması: "Avantajlarımız var"

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Çağrısı

CS3, hükümetleri fosil yakıtlardan uzaklaşarak, rüzgar ve güneş gibi çevre dostu enerji kaynaklarına geçiş yapmaya çağırıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, karbon emisyonlarını azaltırken, aynı zamanda sert hava koşullarından da faydalanabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ