Gelin, hep beraber bildiklerimizi, gördüklerimizi yeni heyecanla bu aşçılık mesleği seçip   tavsiyem çekirdekten ana temel kuralardan saygı sevgi çerçevesinde Türk mutfağı nın yemekleri ve kültürü ile yola çıkarak başlayalım saray mutfağının Osmanlı mutfağının da usta   aşçıbaşı nasıl belirlediğini merak ediyormusun her kısmın ustası ayrıydı pilaki ustası pilav ustası çorba ustası vs. her yıl ramazan ayının 15 inde ustaların Soğanlı yumurta yapıp padişaha tattırıp ona göre aşçı lar seçip aşçıbaşı ünvanına layık görülüyordu gelin kültürümüze dönelim usta olmadan aşçıbaşı olmayalım yeni nesil gençlerimize sahip çıkalım.   
Geliştirme çabaları bitmeli artık! Sorgulayan bir nesil geliyor arkadaşlar. Acilen özeleştiri yapıp kendimizi geliştirmeli ve yeni neslin bu özelliğini, onlara yaşatacağımız hüsranlar neticesinde köreltmeden harekete geçmeliyiz yarın çok geçolabilir ülkemizin mutfağı öğrenmeden dünya mutfağına girmeyelim

`height=

Ben artık teknolojinin bu konuya bir çözüm getirecek seviyeye gelmesini istiyorum. Yemek konusu bir sosyalleşme faaliyetine dönüşsün. Eşle, dostla bir aktivite olarak sofrada uzun uzadıya yenecekse yensin. Haftada bir-iki bu yapılır. Onun dışında başımız kalabalıkken -zevkten değil, ihtiyaçtan yiyeceğimizde- bunun bir hapı olsun. Vitamin, mineral, protein, ne lazımsa basalım içine. Atalım geçelim. Bu harika teorimi geçen gün gastronomi meraklısı bir arkadaşımla paylaştım. İnanılmaz kızdı. 'Yemekle ilgili hiçbir şey gereksiz değildir, dünyadaki en önemli şey budur, asıl diğer konular vaktimizi almasın, yemeğe daha fazla kaliteli zaman ayıralım' dedi. 'İyi o zaman, ben bir süre senin ayak izlerini takip edeyim, neyi yanlış görüyormuşum öğreneyim' dedim.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜ ÇLENDİREN BESİNLER
Fonksiyonel gıdalar temel beslenmenin ötesinde vücut için yararlı, belirli hastalıkların önlenmesinde ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasında rol oynayan gıdalar olarak tanımlanmakta. Fonksiyonel gıda pazarı da büyümeye devam eden pazarlardan biri. COVID-19 salgınından bu yana fonksiyonel gıdalara talebin arttığı bir gerçek. Virüsün zayıf bağışıklık sistemine sahip kişileri daha çok etkilemesi, savunmasız hale getirmesi, hatta ölümcül sonuçlara neden olması sağlıklı gıdaların yükselişini de hızlandırdı. Mide ve bağırsak sağlığı için önerilen kefir, ev yapımı yoğurt, kombucha çayı, lahana turşusu gibi gıdalar pek çok kişinin beslenme rutininde yerini aldı, almaya da devam edecek. Faydalı mikrobiyota içeren probiyotik gıdalar dışında zerdeçal, bal, yeşil çay, balık yağı, zencefil de artık hayatımızda. Pandemi nedeniyle daha sağlıklı bir beslenme düzeni tercih ediyoruz ki bağışıklık sistemini güçlendiren içeriklere sahip ürünlerin yer aldığı pazarın bu yıl sonuna kadar 117 milyon dolara çıkması bekleniyor.
Yerel ürünler, organik yiyecekler ve sağlıklı beslenmeye yatırım yapacak işletmelerin müdavimlerini artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Mevcut işletmelerin menülerini bu yönde düzenlemesi de artı puan.

`height=

EV YEMEKLERİ DEĞİL EV LEZZETLERİ

Araştırmalara göre kriz dönemlerinde bizi daha mutlu eden, güzel günleri hatırlatan yiyeceklere yöneliyoruz. Restoranların pandemi sürecinde bir süre kapalı kalması evde yemek yeme alışkanlıklarını canlandırdı. Çocukluğumuzdan aşina olduğumuz kokular, lezzetler, sağlıklı atıştırmalıklar anılarımızdan çıkıp geldi evlerimize; Aynı masanın etrafında toplanıp yenen nefis ev yemekleri, belki de hiçolmadığı kadar değerli! Paket servis hizmeti de patladı dolayısıyla yemek yapmaya vakti olmayanların istediği saatte, ısıda, hatta servis şekliyle kapısına geldi tüm siparişler. Full menü gönderen işletmelerden malzemeleri tam oranında gönderip pişirmeyi size bırakan uygulamalara, 'ev yemekleri' artık daha geniş tabirle 'ev lezzetleri'ne evrildi. Yani 'evde restoran deneyimi'nin daha da büyüyeceği, 2022 ve sonrasının trendlerinden. Sıcak ya da soğuk yemeklerin kilo ile satın alınabileceği yemek marketleri de göreceğiz. Yani şimdilik süpermarketlerin içinde yer alan, yiyeceğiniz malzemeyi seçip hazırlatabileceğiniz alanlardan sadece bu işe odaklanan yemek marketler; Avrupa`dan Asya`ya birçok ülkede açılması planlanıyor. Bu arada yemek yapmayı kolaylaştıran ev aletlerinin satışının patladığını da ekleyelim. Bir küçük kaşık yağla yapılan patates kızartması, tavuk yemekleri ya da buharda sebze hazırlayan küçük ev aletlerinin pazarı şaha kalktı.

`height=

ŞEFFAFLIK, GÜ VENLİK, SÜ RDÜ RÜ LEBİLİRLİK

2020 Innova Tüketici Anketi`ne göre küresel beş tüketiciden üçü, gıdalarının nereden geldiği ve nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Gıdanın organik veya katkısız olması konusunda şeffaflık şart. Bu nedenle şirketlerin, gıdayı sürdürülebilir ve insancıl bir şekilde ürettiklerini tüketicilere göstermeleri gerekiyor. Öyle görünüyor ki 'temiz etiket' kavramını daha sık duyacağız. Şeffaflığı artırmak için radyo frekansı kimliği de dahil olmak üzere yeni teknolojik gelişmelere tanıklık edeceğiz tedarik zinciri sürecinin baştan sonra izlenmesi, görünmez barkodlar gibi kablosuz/ akıllı teknolojiler; Yeme-içme sektöründe hem üreticiler hem de tüketiciler, pandemi ile yaşam konusunda artık daha deneyimli. Şimdi odak noktası, sürdürülebilirliğe doğru kayacak. Gıda teknolojisi şirketi ADM, tüketicilerin yaklaşık üçte ikisinin gıda seçimlerini yaparken o gıdaların çevreye olumlu bir etkisinin olup olmadığını sorguladığını belirtiyor. Lux Research`ün The Food Company of 2050 raporuna göre ise marka bilinirliği ve pazar payının genişlemesi için 'sürdürülebilirliği artırmak' kritik bir faktör.
Bir restoran 'sıfır atık prensipleri'ne göre mi hareket ediyor? 'Yeşil enerji' kullanıldığına dair menüde bir ibare var mı? Bilinçli müşteriler geliyor, yeme-içme sektörünün dikkatine!