Perseverance, 30 Temmuz 2020’de Dünya’dan fırlatıldı ve 7 ay sonra 18 Şubat 2021’de Mars’ın Jezero Krateri’ne başarıyla indi. Araç, üzerinde taşıdığı Ingenuity isimli helikopteri de daha sonra Mars yüzeyine bıraktı.

TARİHİ UÇUŞLAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Ingenuity, Nisan 2021’de Mars’ta havalanan ilk helikopter olarak tarihe geçti. Başlangıçta kısa vadeli bir teknoloji deneyi olarak tasarlanan helikopter, NASA’nın beklentilerini aştı ve üç yıl boyunca 72 uçuş gerçekleştirdi. Helikopter, toplamda 18 km yol kat ederek iki saatten fazla uçuş süresi biriktirdi. Bu, planlanandan 14 kat daha fazlaydı.

Ingenuity2

SON UÇUŞUN ARDINDAN BAĞLANTI KESİLDİ

Ingenuity’nin son uçuşu, 18 Ocak 2024 Perşembe günü Mars’taki 72. uçuşu oldu. Uçuşun sonuna doğru, 1,8 kiloluk helikopterle iletişim kesildi. NASA, iki gün sonra helikopterle yeniden bağlantı kurdu.

Ingenuity3

ROTOR KANADI HASAR GÖRDÜ

NASA, perşembe günü yaptığı açıklamada, helikopterin rotor kanadında ciddi bir hasar oluştuğunu ve artık uçamayacağını duyurdu. Hasarın, helikopterin Mars’ın zorlu iklim koşullarına ve yüksek irtifalara maruz kalmasından kaynaklandığı belirtildi.

GÖREV RESMEN SONA ERDİ

NASA yetkilileri, helikopterin dik durduğunu ve uçuş kontrolörleriyle iletişim halinde olduğunu, ancak 85 milyon dolarlık misyonunun resmi olarak sona erdiğini söyledi. Yetkililer, Ingenuity’nin Mars’ta uçma konusunda önemli bilgiler sağladığını ve gelecekteki uzay araçlarına ilham kaynağı olacağını ifade etti.

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU