Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB üye ülkelerinin liderlerinin AB'nin yaptırım rejimi kapsamında dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya aktarılması konusunda prensip olarak anlaştığını belirtti. Leyen, somut uygulamanın yaz aylarında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

Brüksel'de yapılan AB zirvesinin ilk gün oturumları sona erdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantının sonunda düzenlediği basın toplantısında Ukrayna ile ilgili alınan kararları açıkladı.

AB liderleri, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Rusya'nın AB'deki dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya kaynak olarak aktarılması önerisini onayladı. Von der Leyen, "Bu, Ukrayna'ya askeri teçhizat finansmanı sağlayacak. 2024 yılı için 3 milyar avro civarında bir miktar ve gelecek yıllarda da benzer tutarların toplanmasını bekleyebiliriz" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önerinin ne zaman uygulanabileceğiyle ilgili bir soruya şu şekilde yanıt verdi: "Liderlere, eğer teklifi hemen sonuçlandırırsak, ilk 1 milyar avroyu 1 Temmuz'da aktarabileceğimizi söyledim. Yani bu bize bağlı. Hızlı olursak, bu bizim elimizde. Yaz aylarında somut bir eylem olacak."

Von der Leyen, Rusya ve Belarus'un tahılları, yağlı tohumları ve türevli ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin artırılması için bir teklif hazırladığını duyurdu. Ayrıca, bu konudaki detayları yarın açıklayacağını belirtti.

Von der Leyen, "Bu, Rus tahılının bu ürünlerde AB pazarını istikrarsızlaştırmasını önleyecek, Rusya'nın bu ürünlerin AB'ye ihracatından elde edilen gelirleri kullanmasını engelleyecek ve Ukrayna'nın çalınan tahılının Rusya tarafından yasa dışı ihracatının AB pazarına girmediğini garanti edecek." şeklinde konuştu.

Askeri yardımı hızlandırma taahhüdü

Zirvenin sonuç bildirisinde Ukrayna ile ilgili bölümde, Ukrayna'nın acilen hava savunma sistemlerine, mühimmat ve füzelere ihtiyacı olduğu vurgulanarak, AB'nin ve üye ülkelerinin gerekli tüm askeri yardımların sağlanmasını hızlandıracağı ifade edildi.

Bildiride, Çekya'nın Ukrayna'ya acil mühimmat temini amacıyla başlattığı girişim de dahil olmak üzere, bu bağlamdaki tüm çabaların memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Ayrıca, AB'nin Ukrayna'ya bir milyon topçu mermisi sağlama taahhüdünün hızla yerine getirilmesinin sağlanacağı taahhüt edildi.

Bildiride, Ukrayna'nın üyelik süreciyle ilgili bir ibarenin yer almaması dikkat çekti, zira bir önceki zirvede üyelik müzakerelerine başlanması kararı alınmıştı.

Zelenskiy'nin mesajları

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, video konferans yoluyla gerçekleştirilen Ukrayna oturumunda liderlere hitap etti. Zelenskiy, daha fazla askeri destek sağlanmasının önemine vurgu yaparak, Avrupa için mevcut durumun "aşağılayıcı" olduğunu dile getirdi.

Zelenskiy ayrıca, AB'ye savunma üretiminin acilen hızlandırılması çağrısında bulundu. Dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılması gerektiğini ve Ukrayna'nın AB'ye katılımı için müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA