Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Nabil Fahmy Amerikan medya kuruluşlarından CNBC’ye ABD’nin “Arap dünyasında muazzam miktarda güvenirlilik kaybettiğini” söyledi.

ABD’nin bölgedeki ve dünyadaki rolünü sorgulayan Mısır’ın eski Dışişleri Bakanına göre, Gazze’deki mevcut çatışma Washington DC’deki politikacılara bir uyandırma çağrısı sağlamalı.

2013 ile 2014 yılları arasında görev yapan, Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Nabil Fahmy bölgeye dair yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“ABD’nin rolüne ciddi bir şekilde bakması gerekiyor. Eğer hukukun üstünlüğüne dayalı istikrarlı bir dünya düzenini desteklemek istiyorsa, dost ya da düşman olsun, herkesin uluslararası hukuka saygı duymasını talep etmelidir.”

ABD, son İsrail-Hamas savaşı konusunda oldukça yüksek sesle konuşuyor ve Başkan Joe Biden, İsrail’in Filistinli gruba karşı yürüttüğü kampanyayı desteklemeye devam edeceğini söylüyor. Biden’ın bu sözleri, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ve yine geniş çapta başlattığı saldırıların ardından İsrail’in bölgeyi bombalamasına yönelik ağır uluslararası eleştirilerin olduğu bir dönemde geldi.

Adı açıklanmayan Beyaz Saray sözcüsü CNBC’ye şunları söyledi:

“İsrail’in, uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun olarak kendisini savunma hakkı vardır; özellikle Hamas teröristlerinin 7 Ekim’de yaşananların, İsrail ortadan kalkana kadar ‘tekrar tekrar yaşanacağını’ söylediği gibi. Yok edilecek.”

ABD, İsrail’in eylemlerine verdiği destek nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Washington daha önce, Gazze’ye yardım ulaştırılması için insani bir duraklama çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti.

NBC News’e göre, ülke içinde Biden, hareketli eyaletlerdeki bazı Müslüman Amerikalı ve Arap Amerikalı liderler tarafından topluluklarının desteğini kaybettiği konusunda uyarıldı.

Eurasia Group’un başkanı ve kurucusu Ian Bremmer, Biden’ın küresel sahnede bu konuda muhtemelen Rusların Ukrayna’yı ilk işgal ettikleri zamanki kadar izole olduğuna inanıyor. Ayrıca, demokratların Filistin tutumuyla giderek daha fazla aynı çizgide olduklarını da belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü CNBC’ye e-postayla gönderdiği açıklamada, ABD’nin “sivillere zarar gelmesini önlemenin önemi konusunda İsrail’e çağrıda bulunmaya devam ettiğini ve Gazze’ye ek hayat kurtarıcı yardım akışını artırmak için bölgedeki tüm ortaklarla birlikte çalışıldığını” ifade etti.

MISIR’IN GAZZE ROLÜ

Gazze sınırındaki Mısır, Gazze Şeridi’nden tek çıkış noktası olan Refah geçiş kapısına ev sahipliği yapması nedeniyle bugüne kadar savaşla ilgili insani çabalarda önemli bir rol oynadı.

Yüzlerce Filistinli bu rota üzerinden Mısır’a ulaşmayı sabırsızlıkla bekliyor. Katar’ın Mısır, İsrail ve Hamas’la yaptığı anlaşmayla Kasım ayının ilk haftasında 500′den fazla yabancı uyruklu Mısır’a nakledildi. Mısır ayrıca, Kasım ayının başlarında, çoğunlukla Mısır istihbarat bakanlığı tarafından kontrol edilen Refah geçiş noktasından tedavi için  80′den fazla yaralı ve hastayı kabul etti.

Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Nabil Fahmy, CNBC’ye “Ortak bir sınırımız var ve anavatanlarına gidene kadar Mısır hastanelerine gelmelerine izin verdik” dedi.

Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı

Hassas hastaların sınırlı tahliyesi Filistin Kızılayı Derneği, Dünya Sağlık Örgütü ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından koordine ediliyor. Kuruluşlar, prematüre bebekleri Gazze’den Mısır’a başarıyla tahliye etti.

En yakın ve tek işlevsel sınır kapısı olan Refah, İsrail bombardımanı sırasında en savunmasız Filistinlilerin taşınması için kullanıldı. Filistin Kızılayı Derneği sözcüsü Nebal Farsakh, geçiş yoluyla 28 prematüre bebeği tahliye ettiklerini söyledi.

Batı Şeria’daki Ramallah şehrinden CNBC’ye konuşan bir kadın, “Mısır hastanelerine tedavi edilmek üzere nakledildiler, çünkü elektrik kesintisi nedeniyle bebeklerin sağlık sorunları vardı ve bu da kuvözlerin devre dışı kalmasına neden oldu” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ