Rus istihbaratı: Moskova'da bombalı saldırıya karışan şüpheli Türkiye'den iade edildi Rus istihbaratı: Moskova'da bombalı saldırıya karışan şüpheli Türkiye'den iade edildi

İran, ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz'de Yemen'deki Husiler tarafından ticari gemilere düzenlenen füze ve dron saldırılarından sorumlu tuttuğu iddialarını sert bir dille reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkelerinin söz konusu saldırılarla herhangi bir ilgisi olmadığını belirtti. Kenani, suçlamaların gerçeklerden uzak olduğunu ve bölgedeki grupların kendi kararlarını, ülkelerinin çıkarları doğrultusunda aldıklarını ifade etti.

Ayrıca, Kenani, İran'a yönelik suçlamaların asıl amacının hedef şaşırtmak olduğunu ve bu iddiaların siyasi nedenlerle ortaya atıldığını vurguladı. İngiltere'nin, İran'ı suçlamak yerine Filistin'deki savaş suçlarını kınaması gerektiğini ifade eden Kenani, İngiliz yetkililerin çabalarının, Siyonist rejimin Filistin vatandaşlarına yönelik işlediği suçları durdurmak ve insani yardımların düzenlemelere uygun şekilde ulaştırılmasını sağlamak için olması gerektiğini söyledi.

Bu gelişmelerin ardından İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Emir Said Erivani, ABD, İsrail ve İngiltere'nin iddialarına yanıt niteliğinde bir mektup gönderdi.

Erivani, İran'ın bölgedeki ABD güçlerine yönelik bir eylemde bulunmadığını vurgulayarak, bu tür suçlamaların uluslararası yasaların ihlallerini meşrulaştırmak için yapılan kasıtlı girişimler olduğunu belirtti.

Husiler ise Kızıldeniz'de İsrail'e karşılık vermek amacıyla ticari gemilere yönelik saldırılar gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. Ancak İran, bu saldırıların kendileri tarafından yönlendirilmediğini ve söz konusu eylemlerle ilgilerinin olmadığını açıklamıştı.

Kaynak: AA