Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed'in Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ile İsrail uzun zamandır tartışılan Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah Mülteci Kampı'na saldırı konusunda anlaştı.

İsrail'in, İran'ın 13 Nisan'da gerçekleştirdiği kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi saldırılarına cevap verme beklentileri devam ederken, Refah'a yapılması planlanan saldırının ertelendiğine dair yeni bilgiler gündeme geldi.

Bir Mısırlı yetkili, "ABD yönetimi, İran'a karşı geniş çaplı bir saldırı düzenlememek şartıyla İsrail'in Refah'a askeri operasyonla ilgili önerdiği planı kabul etti." şeklinde konuştu.

Yetkililer, Mısır hükümetinin olası Refah'a yönelik planlanan saldırının etkileriyle başa çıkabilmesi için hazırlık yaptığını belirtti.

İsrail’in başkenti Tel Aviv sokakları alev alev! İsrail’in başkenti Tel Aviv sokakları alev alev!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada Refah'a yönelik saldırı planlarının onaylandığını ve bu saldırı için belirli bir tarih belirlendiğini duyurmuştu.

Ancak, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberine göre, Netanyahu'nun daha önce belirlediği tarih için planlanan Refah'a saldırısının "ertelendiği" bildirilmişti.

Bununla birlikte, İsrail'in, kara işgal öncesinde bölgedeki sivilleri tahliye etmek için yaklaşık iki hafta içinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı düşündüğü iddia edilmişti.

Gazze'deki savaş nedeniyle yerinden edilen Filistinlilerin son sığınağı olan Refah, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarının ardından yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,9 milyon kişinin yerinden edilmesiyle dolup taştı. Bu yerinden edilen Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce "güvenli bölge" olarak tanımladığı Refah kentine sığındı.

Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırında bulunan Refah'ın nüfusu İsrail saldırıları öncesinde 280 bin civarındayken, şu anda neredeyse 1,5 milyona ulaşarak beş katından fazla bir artış gösterdi.

Ancak, İsrail saldırılarından kaçan ve yeterli barınma ve altyapı eksikliği yaşayan Filistinliler, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda zorlu bir yaşam mücadelesi vermektedir.

İsrail'in sık sık hava saldırıları düzenlediği Refah'a olası bir kara saldırısı durumunda, Gazze Şeridi'nde sığınacak yer bulunmaması ve sivillerin savunmasız durumda kalması endişeleri artırmaktadır.

Kaynak: AA