ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık ayında yıllık yüzde 3,4'lük bir artış göstererek son üç ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Aylık TÜFE ise yüzde 0,3 artarak yüzde 0,2'lik beklentinin üzerinde oldu.

Aralık ayında ABD'de aylık tüketici enflasyonu yüzde 0,3 olarak deftere geçti. Yıllık artış ise yüzde 3,4 olarak rekor kırdı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık artışın yüzde 0,2 olacağı yönündeyken, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 3,2 olarak belirlenmişti. Kasım ayında aylık enflasyon yüzde 0,1; yıllık enflasyon ise yüzde 3,1 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek göstergelerde ise yıllık bazda ılımlı da olsa bir yavaşlama görüldü. Aralık ayında, gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık olarak beklentilere paralel bir şekilde yüzde 0,3 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise aynı dönemde yüzde 3,9 oldu. Beklenti yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 3,8 olması yönündeydi.

Kasım ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4 olarak gerçekleşmişti. Veriler, barınma, elektrik ve motorlu araç sigortalarında fiyat artışlarına işaret etti. İkinci el otomobil fiyatları ise ikinci ay üst üste artarak bu kalemde düşüş beklentilerini boşa çıkardı.

Bu veriler, enflasyondaki artışa rağmen işgücü piyasasına zarar vermeden Fed'in 2024'te faiz indirimi için zemin hazırladığını gösteriyor. Fed üyelerinin medyan beklentisi, 2024'te üç faiz indirimi olacağı yönünde, ancak üyeler, piyasaların faiz indirimlerinin en erken martta gerçekleşeceği beklentilerini reddediyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ