Avrupa Tüketici Birliği (BEUC), Fransa, İspanya, Hollanda, Çekya, Danimarka, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya’nın tüketici derneklerinin, Meta’yı kendi ülkelerinin veri koruma otoritelerine şikayet ettiklerini açıkladı. BEUC, Meta’nın AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) aykırı olarak verileri adil işlemediğini, verileri asgariye indirmediğini ve verileri belirli bir amaç için kullanmadığını savundu. BEUC, Meta’nın kullanıcılara “öde ya da razı ol” seçeneği sunduğunu ve bu şekilde özgür ve bilgilendirilmiş rızalarını almadığını belirtti.

Meta’nın veri toplama sistemi

BEUC, Meta’nın kullanıcıların çevrim içi davranışlarını izleyen ve onlara hedefli reklamlar gösteren bir veri toplama sistemi kurduğunu ve bu sistemden büyük kar elde ettiğini iddia etti. BEUC, Meta’nın veri toplama işleminin yasal bir dayanağı olmadığını ve kullanıcıların haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Meta’nın reklamsız abonelik teklifi

Meta, Avrupa’daki kullanıcılara Facebook ve Instagram’a reklamsız erişim sağlamak için aylık bir abonelik teklifi sunmaya başladı. Bu teklif, Meta’nın veri toplama işlemini durduracağı anlamına gelmiyor. Meta, kullanıcıların verilerini hala toplamaya ve işlemeye devam edecek, ancak reklam göstermeyecek.

Kaynak: AA