Şehrin dijital ikizini oluşturarak afet risklerini belirlemeye çalışan belediye, kentsel dönüşüm için de fon oluşturma çabasında.

Afet Master Planı Sunumu Yapıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı 2. Birleşimi’nde, belediyenin afet ve acil durum hazırlık çalışmaları ile ilgili sunum yapıldı. Sunumda, Balıkesir’i deprem ve afetlere karşı dirençli bir kent yapmak için yürütülen Afet Master Planı hazırlıkları anlatıldı. Prof. Dr. İbrahim Baz, Prof. Dr. Haluk Selim ve Danışman Hüseyin Hamdi Ergün, hızlı tespit taraması, potansiyel afet risklerinin belirlenmesi, Coğrafi Veri Merkezi’ne aktarılan Balıkesir’in dijital ikizinin oluşturulması, yeni kurulacak olan Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın çalışma yönetmelikleri, ilçelerde oluşturulacak afet lojistik merkezleri ve yapılan projeler hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

2000 Yılı Öncesi Binaların Yenilenmesi Gerekiyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, şehirdeki binaları denetimli ve denetimsiz olarak ikiye ayırdıklarını söyledi. 2000 yılından önce yapılan binaların denetimsiz kısma girdiğini ve risk alınmadan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Devletin kamu kurumlarında bunu uyguladığını ancak vatandaşların kendi oturdukları evleri de yenilemeleri gerektiğini belirtti. Balıkesir olarak fon oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, rezerv alanlar oluşturup, evlerini değiştirirken belediye kaynaklarından yararlanabilme, evlerini yıkanların geçici olarak kalabileceği yerlere kadar birçok çalışmalarının olduğunu kaydetti.

afetle-mucadelede-yapay-zeka-donemi

Balıkesir’in Dijital İkizi Oluşturuluyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin depremle ilgili en önemli çalışmalarından biri de şehrin dijital ikizinin oluşturulması. Bu sayede şehrin coğrafi verileri, bina envanterleri, afet riskleri ve senaryoları gibi bilgiler otomasyon ve yapay zeka ile analiz edilebilecek. Böylece afetlere yönelik hazırlıklar ve müdahale süreçleri en üst düzeye çıkarılacak. Ayrıca, yeni kurulacak olan Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile afet yönetimi daha etkin bir şekilde yürütülecek.

(İHA)

Kaynak: iha