Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında, dikkatlerin Doğu Anadolu Fayı'na çevrildiği bu hassas dönemde deprem uzmanlarından gelen uyarılar devam ediyor.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Doğu Anadolu'nun kırılmaya hazır olduğunu ve 7'nin üzerinde bir deprem üretebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Anadolu gerildi, durdu. Beklemede" ifadelerini kullanarak dikkat çekici bir uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın paylaşımında yer alan sözleri şu şekilde aktarıyor: "Depremden önce depremcikler kudurur, sonra derin bir dinginlik başlar. Sonra da deprem vurur. Dinginlik ne kadar uzun sürerse deprem o kadar büyük olur. Anadolu gerildi, durdu. Beklemede...."

Prof. Dr. Naci Görür'ün daha önceki uyarısına göre, Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceği vurgulanmıştı. Görür, bölgedeki 7 ve üzeri deprem üretebilecek fayların varlığına dikkat çekmişti.

Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamada, Tunceli'nin çevresinin faylarla çevrili olduğunu belirtmiş, Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu ve Nazımiye Fayı'nın bu bölgede bulunduğunu belirtmişti.

Görür, özellikle Nazımiye, Pülümür ve Tunceli'nin bu faylar arasında yer aldığını belirtmiştir. Ayrıca, Kuzey Anadolu Fayı'nın en son depreminin 1784'te gerçekleştiğini ve Yedisu Fayı'nın her 250 senede bir deprem ürettiğini söyleyerek, fayın tekerrür periyodunun dolmuş olabileceğini, ayrıca 6 Şubat depremlerinin bu fayların uç kesimlerine stres transferi yapmış olabileceğini ve bu nedenle bu faylarda oluşabilecek depremin öne çekilmiş olabileceğinden endişe duyduklarını söylemişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ