Türk savunma sanayii, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ile Roketsan'ın geliştirdiği yerli İHA-230 füzesinin test atışında büyük bir başarı elde etti. Test atışında TİHA'nın uzak mesafedeki hedefi tam 12'den vurdu.

Trthaber'in haberine göre: Baykar tarafından yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonunda başarıyla ilerliyor.

Gerçekleştirilen test atışında, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi İHA-230 başarıyla tamamlandı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi için Sinop'a doğru yola çıktı.

Bayraktar AKINCI, Sinop Atış Alanı'ndan ateşlediği KKS/ANS güdümlü İHA-230 füzesi ile Karadeniz üzerinde uzak mesafedeki hedefi tam isabetle vurmayı başardı.

Akıncı 1

Sınıfının en etkili muharip platformu olacak

24 Şubat'ta gerçekleştirilen test faaliyetinde, Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı ve uçuş sırasında aerodinamik parametreler başarıyla test edildi. Toplamda 1700 HP güçle donatılan, 2 X 850 HP'lik motorlara sahip Bayraktar AKINCI C, sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformlarından biri olacak.

Bayraktar AKINCI TİHA'nın ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirmesinin ardından 29 Ağustos 2021'de envantere girdiği biliniyor. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B'nin ise Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra, özellikle Azerbaycan gibi dost ve müttefik ülkelerin envanterine girmeye başladığı belirtiliyor.

Azerbaycan'ın envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA'nın 9 Şubat'ta gerçekleştirdiği ilk uçuş, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın birlikte izlediği bir törenle gerçekleşti.

Geçen yıl Suudi Arabistan Krallığı ile yapılan ihracat ve işbirliği anlaşması, Türk savunma ve havacılık sanayisinin tarihinde tek seferde gerçekleştirilen en büyük ihracat anlaşması olarak kayda geçti. 

İha 230 Füzesi

22 Şubat'ta gerçekleştirilen test sırasında, Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla imha etti.

Akıncı 2-1

3 ülkeyi uçarak geçti

Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatinin üzerine çıkarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

Milli havacılık irtifa rekorunu 45 bin 118 feet ile elinde bulunduran Bayraktar AKINCI, 2023 yılında Bakü'ye gitmek üzere üç ülkeyi uçarak geçti. Bu olağanüstü uçuş, Tekirdağ-Çorlu'dan havalanan TİHA ile Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca geçerek gerçekleşti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman'dan havalanan Bayraktar AKINCI, İzmir'deki hedefleri başarıyla vurarak dikkatleri üzerine çekmişti.

şlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2021 ve 2022 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklandı.

Geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde etti. 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için de şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ