Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi çerçevesinde, yerli ve milli olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'ya yeni yerli mühimmat ve sistemlerin entegrasyon çalışmaları başarıyla ilerliyor. Baykar tarafından geliştirilen bu insansız hava aracı, Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan KKS/ANS güdümlü İHA-230 ile 16 Mart 2024'te gerçekleştirilen bir atış testini başarıyla tamamladı.

Süpersonik füzelerle tam isabet

Geçtiğimiz hafta, Bayraktar AKINCI TİHA, 4 gün boyunca süren atış testlerini başarıyla tamamladı. Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini gerçekleştirmek üzere Sinop'a uçtu. 13 Mart Çarşamba ve 15 Mart Cuma günleri arasında, 38 bin feet irtifadan havalanan Bayraktar AKINCI, İHA-230 süpersonik füzelerini Karadeniz açıklarındaki hedefe başarıyla yönlendirdi ve tam isabetle vurmayı başardı. Ayrıca, 14 Mart Perşembe günü, IIR (görüntüleyici kızılötesi) güdümlü MAM-T ve TV güdümlü MAM-L atış testlerini de başarıyla gerçekleştirdi.

Çakır ile 100 kilometreden imha etti

Bayraktar AKINCI, 29 Şubat 2024 Perşembe günü, Roketsan tarafından geliştirilen Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirilen atış testinde Karadeniz üzerindeki 100 kilometre uzaklıktaki hedefi tam isabetle vurdu.

ASELFLIR-500 ile nokta atış

22 Şubat'taki testte, Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanarak deniz üzerinde seyreden Albatros İDA'yı başarıyla vurdu.

En büyük ihracat anlaşması

Azerbaycan envanterine katılan Bayraktar AKINCI TİHA'nın ilk uçuşu, 9 Şubat tarihinde gerçekleşti ve bu önemli olaya Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte şahitlik etti. Geçen yıl Suudi Arabistan Krallığı ile yapılan ihracat ve iş birliği anlaşması ise Türk savunma ve havacılık sanayisinin tarihinde tek seferde gerçekleştirilen en büyük ihracat anlaşması olarak kayda geçti.

AKINCI C gökyüzünde24 Şubat'ta yapılan test faaliyetinde, Bayraktar AKINCI C, havada 1 saatten fazla bir süre kalabilme özelliğini sergiledi. Bu uçuş sırasında aerodinamik parametreler başarılı bir şekilde test edildi. Toplamda 1700 HP gücüyle (2 X 850 HP), Bayraktar AKINCI C, sınıfının en etkili ve yetenekli muharip platformu olacak şekilde tasarlandı. Bayraktar AKINCI TİHA, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi ve 29 Ağustos 2021'de envantere alındı. Son zamanlarda, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra özellikle Azerbaycan gibi dost ve müttefik ülkelerin envanterine katılmaya başlayan Bayraktar AKINCI A ve Bayraktar AKINCI B gibi versiyonları da bulunuyor.

40 bin saat göklerde kaldı

Türkiye'nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatinin üzerine çıkarak Türk havacılık tarihinde önemli bir başarıya imza attı. Milli havacılık irtifa rekorunu da elinde bulunduran Bayraktar AKINCI, 45 bin 118 feet'e ulaşarak bu alanda da dikkat çekti. 2023 yılında gerçekleştirdiği Bakü seyahatiyle üç ülkeyi uçarak geçen Bayraktar AKINCI, Tekirdağ Çorlu'dan havalanarak Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı'nda Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedeflere başarılı saldırılar gerçekleştirmişti.

İhracat şampiyonu

Baykar, 2003 yılında başlayan İHA Ar-Ge sürecinden bugüne kadar tüm projelerini öz kaynaklarıyla başarıyla yürüttü. Bu süreçte elde ettiği gelirlerin yüzde 83'ünü ihracattan sağladı. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu ilan edilen Baykar, geçtiğimiz yıl 1.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Gelirlerinin son yıllarda yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirdi. Baykar'ın ürünleri arasında yer alan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşmaları imzalandı.

Kaynak: İHA