Bild gazetesinin haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı'nın bir taslak belgeye atıfta bulunarak yayınladığı bilgilere göre, Avrupa genelinde büyük bir savaşın başlaması durumunda, Alman vatandaşlarının evlerini bomba sığınaklarına dönüştürmeleri gerektiği belirtiliyor.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild'in aktardığı habere göre, Almanya Savunma Bakanlığı'na ait bir rapora dayanarak yapılan açıklamalarda, ülkenin savaş planları arasında sivillerin evlerini bomba sığınaklarına dönüştürme stratejisinin de bulunduğu belirtiliyor.

Rapora göre, Savunma Bakanlığı Nisan ayına kadar gizli bir "Operasyon Planı" üzerinde çalışmalarını tamamlamayı hedefliyor. Raporda, Almanya'nın aktif bir cephe hattına sahip bir devlet olmaktan ziyade, silah ve teçhizatın teslimi açısından hayati öneme sahip bir "geçiş ülkesi" olarak görüldüğü ifade ediliyor.

Bu bağlamda, askerlerin önemli otoyolların, tren istasyonlarının ve limanların güvenliğini sağlama göreviyle görevlendirileceği belirtiliyor. Almanya'nın bu tür stratejik önlemler alması, olası bir savaş veya acil durum senaryosuna karşı hazırlıklı olma çabalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Depolar ve garajlar sığınaklara dönüştürülecek

Rapora göre, Almanya'da devletin, genellikle orduya ve polise verilen bazı görevlerin yerine getirilmesi için sivillerden destek alması gerekecek. Bu kapsamda, enerji santrallerinin korunması da dahil olmak üzere çeşitli görevler için vatandaşlara güvenmek zorunda kalacak.

Almanya'da sadece 579 işlevsel bomba sığınağı bulunduğundan, planın vatandaşların kendi sığınaklarını bodrum ve garaj gibi yerlerde kurmalarını öngördüğü belirtiliyor. Federal Sivil Koruma ve Afet Yardım Dairesi Başkanı Ralph Tiesler, zaman kısıtlaması nedeniyle yeni barınakların inşa edilmesinin artık mümkün olmadığını ifade etti.

Almanya, devam eden Rusya-Ukrayna çatışması kaynaklı tehditlerin artmasıyla birlikte ordusunu güçlendirmenin yollarını arıyor. Bu tür tedbirler, ülkenin acil durum ve savunma stratejilerinin güncellenmesiyle ilgili genel bir yaklaşımın bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ