Hem yatırımcıların talepleri hem de merkez bankalarının altına olan iştahı süreci destekliyor.

Dünya Gazetesi'nden Birol Bozkurt'un haberine göre, Orta Doğu'daki çatışmalar ve İran-İsrail arasındaki saldırı gerilimi devam ederken, Çinli yatırımcıların altın talebi ons altın fiyatlarına önemli bir destek veriyor. Hem yatırım bankaları hem piyasa uzmanları ons altın fiyatlarında yükselişin süreceğini açıklarken, değerli metal için 2024 yılının rekorlar yılı olacağı görüşü öne çıkıyor.

Gümrük muhafaza ekipleri 646 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi Gümrük muhafaza ekipleri 646 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi

Çin'de Altına Talep Arttı

Çin'deki emlak krizi ekonomik belirsizliğe yönelik endişelerinin artmasıyla Çinli yatırımcıların altına hücumu değerli metalin ons fiyatını yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor. Enflasyona ve para birimindeki değer kaybına karşı bir koruma aracı olarak kullanılan altının ons fiyatı, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi ve Ekim 2023'de İsrail-Filistin çatışmasının jeopolitik gerilimleri artırmasıyla "güvenli liman" statüsüyle daha da yükseldi. Enflasyonla mücadele kapsamında gelişmiş ülke merkez bankalarının bir süredir tarihi yüksek seviyelerde tuttukları politika faizlerini yakın zamanda indirmeye başlayacaklarına ilişkin tahminler de altının yatırım aracı olma özelliğini artırıyor. 12 Nisan'da 2 bin 432 doları aşarak rekor tazeleyen altının ons fiyatı, bu hafta 2 bin 310 doların üzerinde seyretti.

TCMB Altın Rezervleri Rekor Seviyede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son 8 aydır altın rezervlerini aralıksız olarak artırarak rekor seviyeye ulaştı. 19 Nisan haftasında, Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 989 milyon dolar yükseliş ile 67 milyar 11 milyon dolara düşerken aynı hafta altın rezervleri 827 milyon dolar artışla 58 milyar 446 milyon dolardan 59 milyar 273 milyon dolara çıktı. Merkez’in altın rezervi 2023 yılı eylül ayında 40,6 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Böylece altın rezervleri 8 ayda yaklaşık 19 milyar dolar artış kaydetti.

Uzmanlar Altın Fiyatlarının Yükselişine Devam Edeceğini Öngörüyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Çin'in altın rezervi Batı ülkelerine oranla çok daha düşük seviyelerde olduğunu ve Çin'in rezervini normalleştirmeye çalıştığını vurguluyor. Manukyan, ayrıca Batı sisteminde bulunan rezervlere el koyulması veya dondurulması söz konusu olmasından dolayı Çin'in rezervlerini koruması gerektiğini de ekliyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ve Altın ve Para ve Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı da altin fiyatlarının önümüzdeki aylarda yukarı yönlü seyrin devam edeceğini öngörüyor. Uzmanlar, para birimlerine olan güvenin azalması, merkez bankalarının altın alımları, Hindistan ve Çin'de bireysel yatırımcıların talepleri ve jeopolitik gerilimlerin artması gibi faktörlerin altın fiyatlarının yükselişine katkıda bulunacağını belirtiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ