Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 20 Şubat 2012'de görevine başlamıştı.

Zühtü Arslan, ilk kez 10 Şubat 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu alarak Arslan ikinci kez başkan seçilmiş, son olarak da 2 Şubat 2023'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda yapılan seçimde 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez Anayasa Mahkemesi başkanı olmuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi dolacak olmasının yanı sıra, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 24 Mart'ta ve Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in ise 7 Mayıs'ta görev süreleri sona erecek. Bu durum, diğer iki yüksek mahkemede de başkanlık seçimleri için sürecin işlemesine neden olacak. Yargıtay ve Danıştay'da yeni başkanların seçimi için ilgili prosedür işleyecek.

Yargıtaydaki seçim 25 Mart'ta

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 24 Mart 2020'de başladığı 4 yıllık görev süresi doluyor. Bu nedenle, Yargıtay'ın 348 üyesi, 25 Mart'ta 4 yıllığına görev yapacak yeni başkanı belirlemek için sandık başına gidecek. Yargıtay üyelerinin her biri başkan adayı olabilecek ve seçilmek için adayların, 348 üyenin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekecek.

Adaylar arasında, terör davalarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk de bulunuyor. Bu seçimde, Yargıtay Başkanlığı için aday olan diğer üyelerle birlikte Muhsin Şentürk de oy alabilmek için yarışacak. Yargıtay üyelerinin vereceği oylarla yeni başkan belirlenecek.

Danıştayda seçim süreci Nisan'da başlıyor

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, 7 Mayıs 2020'de 4 yıllık görevine seçilmişti. Ancak, görev süresinin dolacak olması nedeniyle Danıştay'da mevcut mevzuat gereği başkanlık seçimi süreci başlıyor. Seçim süreci, 7 Mayıs 2024'ten 15 gün önce, yani 23 Nisan'da başlayacak.

Danıştay'daki 113 üye, bu seçim sürecinde başkan adayı olabilecek. Başkan seçilebilmek için üyelerin salt çoğunluğunun oyunu almak gerekiyor. Dolayısıyla, Danıştay'da yeni başkanın belirlenmesi için üyeler arasında oylama yapılacak ve en fazla oyu alan aday başkan olacak.

Kaynak: AA