Lohusa şerbeti nasıl yapılır? Lohusa şerbetinin faydaları. Sadece lohusalık döneminde değil, her zaman içebileceğiniz şerbet tarifimiz.
Bir bebeğin dünyaya gelişi, hem anne hem de yenidoğan bebek için yeni bir başlangıçtır. Doğumdan sonraki 6 hafta anne için lohusalık dönemidir.
Lohusa; doğum sonrası bir kadının yaşadığı 6 haftalık süreye verilen isimdir. Bu dönem, kadınlarda gebelikte değişime uğrayan metabolizma ve genital sistemde oluşan değişimin düzelmesi yani geriye dönüş süresidir.
Annelerin en büyük sevinci, 9 ay bekledikten sonra kucaklarına aldıkları çocukları ile buluştukları ilk anın sevinci tarifsizdir. Sıkıntısı, stresi, sabırsızlıkla geçen dokuz aydan sonra doğan çocuğun verdiği annelik duygusu hazzı tüm sıkıntıları bastırır. Tabi olarak doğum sonrası annelerde bir takım değişiklikler meydana gelir. Gerek psikolojik gerek fizyolojik olarak bazı değişimler ortaya çıkar. Anne; doğum sonrasında ise melankoli, depresyon ve psikoz olarak adlandırılan bazı sıkıntılarla muzdarip olabilir. Tıp dünyasında bu sürece “lohusalık dönemi” denir. 6 hafta yani 40 gün süren lohusalık dönemi, annenin hamilelik süresince yaşanan fizyolojik ve psikolojik sıkıntılardan kurtularak normal hayatına dönme süresidir.
Bu süre boyunca anne ve bebeğin özel bakıma ihtiyacı vardır.
Annenin bu dönemde yediğine içtiğine çok dikkat etmesi gerekir. İşte bu noktada geçmişten gelen deneyimler neticesinde sıcak ve soğuk içilebilen, iksir gibi şifalı bir içecek tarifi ortaya çıkmıştır.
Yedi çeşit baharatla harmanlanan Lohusa şerbeti, bağışıklığı destekler ve yeni doğum yapan annelerin daha hızlı iyileştirip güç kazanmasına yardımcı olur.
Lohusa şerbeti, annenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi sütünü arttırır ve daha kaliteli yapar.
Lohusa şerbeti, içerdiği baharat karışımı ile anne sütünü artırmaya yardımcı olur, bu dönemde düzenli tüketen annenin sütü daha kaliteli olur. Ayrıca içindeki hoş kokulu baharat karışımı ve şeker sayesinde, şerbeti içen annede bir rahatlama hissi uyandırır.
Eskiler boşa düşünmemişlerdir. Şerbet, annenin ve bebeğin sağlığını desteklemesi yanında aynı zamanda onları ziyarete gelen misafirlere ikram edilen hoş bir içecektir.
Osmanlı devrinde de padişah çocuklarının doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet ikram etme geleneği vardı. Şerbet ikram edilirken sunumuna ayrı ehemmiyet verilirdi, Şerbet altın, gümüş ya da şeffaf kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere o dairede hizmet eden cariyeler tarafından özenle sunulurdu. Aynı şekilde gümüzde de lohusa şerbetini misafirlere ikram etmek için evlerde şerbet takımları bulunur. Gelen misafirlere göze hoş gelen bu bardaklarla şerbet ikram edilir.
kulturportali.gov.tr da Loğusa Şerbeti - Isparta ait yöresel bir şerbet olarak geçer. Oradaki tarife bu linkten ulaşabilirsiniz. Ama ben Lohusa Şerbetini Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür portalındaki tariften farklı yapıyorum. İşte Lohusa Şerbeti tarifi.
Malzemeler:
5 litre lohusa şerbeti için;
-3-4 adet hibiskus
-3 su bardağı şeker (arzuya göre arttırabilirsiniz tadına bakıp)
-20 su bardağı su
-4 adet çubuk tarçın
-20-25 adet karanfil
-1 kök havlucan
-1 kök zencefil
-2 kök zerdeçal
- 3 adet kakule
-Anne sütünü artırmak için birkaç adet ısırgan yaprağı
Hazırlanışı:
-Doğal şeker ile 5 litre suyu geniş bir tencere içinde karıştırarak eritin. sonra orta ateşte 25 dakika kısık ateşte kaynatın.
-Diğer malzemeleri (havlucan, zerdeçal,zencefil, tarçın, karanfil ve kakule ) ekleyin ve kısık ateşte 25-30 dakika daha kaynatın.
-Süt yapan yiyecek olarak ısırgan yaprağından da birkaç adet ekleyin. Yalnız ısırgan yaprağını uzun uzun kaynatmayın.
-Bu aşamada tadını sürekli kontrol ederek, su miktarını damak zevkinize göre arttırın.
-Şerbet soğuyunca süzerek ağzı kapalı bir şişeye alın ve ister sıcak, ister soğuk servis edin.
-Bu tarifle yapılan lohusa şerbeti buzdolabında haftalarca taze şekilde kalabilir.
Şimdiden afiyet olsun!
Şerbet 02