Tünektepe Teleferik kazasında, saat 07.00 itibariyle 15 kabinde bulunan 96 kişi tahliye edildi. Antalya'da 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 10 kişinin yaralandığı teleferik kazasının yaşandığı bölgede, teleferiklerde mahsur kalan 2 kişi daha Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hava sahasına indirildi.

Kabinde mahsur kalan Aksaray'dan Antalya'ya tatile gelen anne Nasima Seyitaslan ve 1 buçuk yaşındaki kızı Beyzanur Seyitaslan tahliye edildi. Nasima Seyitaslan, kabinde 5'i çocuk 9 kişinin olduğunu ifade etti. Anne ve kızının kurtarılmasının ardından, aynı kabinde bulunan 3 yetişkin ve 4 çocuk tahliye edilmeyi bekliyor.

Ramazan Bayramı tatili sebebiyle ziyaretçi akınına uğrayan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde, belirlenemeyen bir nedenden dolayı bir direğin devrilmesiyle birlikte kabin parçalandı ve içinde bulunan 8 kişi kayalık alana düştü.

Teleferik 1

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, polis, sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler, Memiş Gümüş'ün hayatını kaybettiğini, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını tespit etti.

Yaralıların tahliyesi Sahil Güvenlik Komutanlığının helikopteriyle yapıldı.

Teleferik 2

Çok sayıda kişi mahsur kaldı

Kazadan sonra teleferik sisteminin durmasıyla birlikte havada sıkışan birçok kişi vardı. Kurtarma ekipleri, mahsur kalan insanları güvenli bir şekilde kurtarmak için çalışmalarını sürdürdü ve çevre illerden destek talep etti.

Son dakika: Bombalı saldırı hazırlığındaki IŞİD'li yakalandı Son dakika: Bombalı saldırı hazırlığındaki IŞİD'li yakalandı

Teleferik 3

Gece uçuş kabiliyetine sahip bir jandarma helikopteri bölgeye ulaşarak kurtarma çalışmalarına katıldı. 

112 kişi tahliye edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 15 kabindeki 112 kişinin tahliye edildiğini belirtti ve bölgedeki çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Antalya'da meydana gelen teleferik kazasında mahsur kalan 112 kişinin kurtarıldığı bildirildi. Kurtarma çalışmalarında 4 helikopterin aktif olarak görev aldığı açıklandı.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, bölgede AFAD, jandarma, polis ve asker, UMKE, STK ve itfaiyeden oluşan 543 arama kurtarma personeli ile 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç ve 6 ambulansın görevlendirildiği dile getirildi.

Açıklamada, gece arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için bölgeye aydınlatma ekipmanlarının sevk edildiği ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopterin kurtarma çalışmalarında aktif görev yaptığı aktarıldı.

Teleferik 4

AFAD Başkanı Okay Memiş, Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda yaptığı açıklamada, kaza ihbarını aldıklarında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, jandarma, emniyet, arama kurtarma ve sağlık ekipleriyle koordineli bir şekilde bölgeye intikal ettiklerini belirtti.

Memiş, alanında uzman dağcı ekiplerin de müdahale çalışmalarına katıldığını ve tahliye işlemlerini titizlikle yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, mekanizmayı çalıştırarak bir netice alınıp alınmayacağı konusunda teknik personel ve mühendislerle görüştüklerini ancak daha riskli olabileceği düşüncesi üzerine helikopterlerle tahliyeyi gerçekleştirmeye karar verdiklerini belirtti.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazaya ilişkin yaptığı sosyal medya açıklamasında, Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılması sonucu seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesiyle gerçekleşen olayda hayatını kaybeden kişiye Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlara ise acil şifalar diledi.

Teleferik 5

Teleferik kabinlerinde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için çalışmaların büyük bir dikkat ve hassasiyetle devam ettiğini aktaran Tunç, şunları kaydetti:

"Önceliğimiz, vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmaktır. Olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlattı. Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bir bilirkişi heyeti görevlendirildi.

Bu heyet, olay yerinde incelemelerine devam etmektedir. Adli soruşturma, bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürülmektedir."

Teleferik 6

Milli Savunma Bakanlığı, teleferik kazasında mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetlerine ait C-130 tipi uçak ve AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirdi.

AFAD Başkanı Memiş: 8 kabinde 43 vatandaşımızın tahliye işlemi sürüyor

Antalya Valisi Hulusi Şahin ile AFAD Başkanı Okay Memiş, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'nda kazaya ilişkin açıklama yapıyor.

Memiş, şunları kaydetti;

Maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 7 vatandaşımız da yaralanmıştı. Dün olayın olduğu andan itibaren bu saate kadar aralıksız olarak çalışmalarımız sürdürülmektedir. Toplamda yaklaşık 500 arama kurtarma profesyonel ekip olmak üzere müdahalemiz devam etmektedir. Şu anda asılı kalan 16 kabinde 128 vatandaşımızın tahliyesini zor koşullarda gerçekleştirmiş olduk. Şu anda ise 8 kabinde 43 vatandaşımızın tahliye işlemleri devam ediyor.

Kaynak: İHA