Brand Finance’in 18. kez hazırladığı Global 500 raporu, dünyanın en değerli ve en güçlü 500 markasını belirliyor. Rapora göre, Apple geçen yıl Amazon’a kaptırdığı birincilik tahtını bu yıl geri aldı. Apple, iPhone satışlarına bağımlılıktan kurtularak, giyilebilir teknoloji ve servis alanlarında yaptığı yatırımlarla marka değerini 219 milyar dolar artırdı. Apple, en yakın rakibi Microsoft’a 176,2 milyar dolar fark atarak, dünyanın en değerli markası oldu.

TÜRK MARKALARI LİSTEDE YOK

Global 500 listesinde ikinci sırada 340,4 milyar dolar marka değeriyle Microsoft, üçüncü sırada 333,4 milyar dolarla Google yer aldı. Amazon, marka değerini yüzde 15 artırmasına rağmen, dördüncü sıraya geriledi. Samsung ise beşinci sırada kendine yer buldu. Listede ilk 10’a giren diğer markalar ise Walmart, Tiktok, Facebook, Deutsche Telekom ve ICBC oldu.

Listede yer alan markaların sektörel dağılımına bakıldığında, bankacılık, perakende ve teknoloji sektörlerinin öne çıktığı görüldü. Ülkelere göre dağılımda ise ABD, 203 markayla açık ara liderliğini korudu. Çin 65 markayla ikinci, Japonya 33 markayla üçüncü oldu. Türk markaları ise 4,8 milyar dolarlık eşiği aşamadığı için listede yer alamadı.

NVIDIA, EN ÇOK BÜYÜYEN MARKA

Rapora göre, yapay zeka alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken NVIDIA, marka değerini yüzde 163 artırarak 44,5 milyar dolara çıkardı. NVIDIA, bu performansıyla dünyanın en çok büyüyen markası oldu. NVIDIA’nın ardından en çok büyüyen markalar ise Tesla, Meituan, Pinduoduo ve Netflix oldu1.

Brand Finance, Global 500 raporunu 17 Ocak 2024 tarihinde Davos’ta düzenlediği bir etkinlikle duyurdu2. Etkinlikte, “sürdürülebilirliğin güveni yeniden inşa etmedeki rolü” konulu bir panel tartışması da gerçekleştirildi.

Kaynak: AA