Apple, iOS 18’i haziran ayında yapılacak Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) tanıtacak. iOS 18’in beta sürümü temmuz ayında, genel sürümü ise eylül ayında kullanıma sunulacak.

iOS 18’İN YENİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Apple, iOS 18’in yeni özelliklerini henüz resmi olarak açıklamadı. Ancak analistlere göre, iOS 18, iPhone kullanıcılarına daha akıllı ve doğru yanıtlar verebilen, yapay zeka dil modelleri kullanan revize edilmiş bir Siri sürümü sunacak.

iOS 18, ayrıca Apple Music uygulamasında da yenilikler getirecek. iOS 17 ile Spotify’ın sunduğuna benzer ortak çalma listeleri özelliği eklenen Apple Music, iOS 18 ile birlikte kullanıcıların öneri şarkı listeleri oluşturmasına olanak tanıyacak. Bu özellik, kullanıcıların müzik zevklerine göre yapay zeka tarafından ‘otomatik olarak oluşturulan çalma listeleri’ sunacak.

iOS 18’in bir diğer önemli özelliği ise Xcode uygulamasında olacak. Xcode, geliştiricilerin uygulamaları geliştirmesine, test etmesine ve dağıtmasına olanak tanıyan bir yazılım. iOS 18 ile birlikte Xcode, yapay zeka teknolojisini kullanarak geliştiricilere ‘yeni uygulamaları daha hızlı yazma’ imkanı sağlayacak.

APPLE, YAPAY ZEKA KONUSUNDA GERİDE Mİ KALIYOR?

Apple, iOS 18 ile iPhone’lara yapay zeka özellikleri getirmeye hazırlanırken, rakipleri bu konuda çoktan adımlar attı. Örneğin, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji şirketleri, ChatGPT adlı yapay zeka botunu kendi hizmetlerine entegre etti. ChatGPT, doğal dil işleme ve üretken yapay zeka kullanarak insanlarla sohbet edebilen bir yapay zeka sistemi.

Apple, iOS 18 ile birlikte yapay zeka özelliklerini iPhone’lara getirmiş olacak; ancak bu, ChatGPT’nin dünyayı kasıp kavurmaya başlamasından yaklaşık iki yıl sonra, Amazon’un yenilenen Alexa’sını duyurmasından yaklaşık bir yıl sonra ve Microsoft ile Google’ın yeni ürünlerini piyasaya sürmesinden bir buçuk yıl sonra gerçekleşecek.

Apple’ın, ‘Ajax’ olarak da bilinen bir ‘Apple GPT’ yapay zeka botu üzerinde çalıştığına dair spekülasyonlar var; ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yok. Apple CEO’su Tim Cook, geçen yıl yaptığı bir konferans görüşmesinde, Apple’ın gelecekte ürünlerine yapay zekayı ekleyeceğini, ancak yine de temkinli davranacaklarını söylemişti.

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU