Milyonlarca çalışanı etkileyecek olan 2024 yılı asgari ücret zammı için kritik süreç başlıyor.  SGK Uzmanı Emin Yılmaz'a konuyla şunları söyledi:

CNNTürk'ün haberine göre: Şu an için asgari ücretin net 11,402 TL olduğunu hatırlatan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, yıl sonu enflasyon rakamlarına göre olası zam oranlarını açıkladı. Buna göre;

Merkez Bankası "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı Merkez Bankası "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı

Yıl sonu enflasyonu yüzde 62 çıkarsa, asgari ücrete yüzde 35'lik bir zam gelecek. Bu durumda asgari ücret 15,422 TL olacak.

Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 65 çıkarsa, yüzde 37'lik bir zamla asgari ücret 15,708 TL'ye yükselecek.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 68 çıkarsa, yüzde 40'lık bir zamla asgari ücret 15,992 TL lolacak.

Asgari ücrete refah payı da gelebilir!

SGK Uzmanı Yılmaz, enflasyonun üzerinde geçmiş dönemlerde yapılmış zamların göz önüne alındığını ifade etti. Eğer yüzde 40'lık bir zam üzerine yüzde 10 refah payı eklenirse, toplamda yüzde 50'lik bir zamla asgari ücret 17,103 TL'ye ulaşabileceğini söyledi.

Asgari ücret zammıyla etkilenecek kalemler

Yeni asgari ücretin pek çok kalemi etkileyeceğini belirten Yılmaz, bunlar arasında işsizlik maaşı, bireysel emeklilik sistemindeki yüzde 3'lük katılım payı, askerlik ve doğum borçlanması, kıdem tazminatı, stajyer ücretleri gibi unsurların bulunduğunu vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ