Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık dönemde enflasyon yüzde 29.4'e ulaşırken, altı aylık enflasyon baz alındığında asgari ücret pazarlıklarının en az 15 bin 700 liradan başlaması bekleniyor. Ancak, yaklaşan seçim etkisiyle bu rakamın 17 bin liraya çıkabileceği kaydedildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Hükümet yetkilileri, işveren kesimi ve işçi kesimi temsilcilerinin katılımıyla Aralık ayında ilk toplantısını yapacak. Hükümet tarafından yapılan "beklenen enflasyona göre zam" ve "tek zam" açıklamaları, asgari ücret zammı için bekleyen çalışanları endişelendirirken, pazarlıkların başlaması beklenen ücretin netleşmesini bekliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık dönemde enflasyon yüzde 29.4'e ulaştı. Kasım ayı enflasyonu yüzde 3 civarında açıklanırsa, aralık ayı için benzer bir rakamın tahminiyle 6 aylık enflasyon yüzde 37.3'e çıkabilir. Bu durumda, sadece enflasyon hesabıyla bile kaybın telafisi için yeni yılda asgari ücretin en az 15 bin 700 liraya çıkarılması gerekecek. Dolayısıyla masada enflasyon hesabı dikkate alındığında asgari ücret pazarlığının en az 15 bin 700 liradan başlaması bekleniyor.

Hayvancılıkta 2024-2026 dönemi destekleme tutarları açıklandı Hayvancılıkta 2024-2026 dönemi destekleme tutarları açıklandı

ASGARİ ÜCRET ZAMINDA SEÇİM SÜRPRİZİ Mİ GELİYOR?

Asgari ücret görüşmeleri her ne kadar pazarlık masasında olsa da son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Yerel seçimlerin hemen öncesinde yapılacak olan bu görüşmelerde işçi tarafının avantajlı olduğu ve zam oranının yüzde 50 civarında belirlenmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. Eğer bu oran gerçekleşirse, yeni asgari ücret 17 bin 103 TL olacak.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET İÇİN TEK ZAM İŞARETİ VERİLMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalarda, yüksek ücret zamlarına işaret etmesi ve ücretlerde geçmiş enflasyona değil beklenen enflasyona göre zam yapılması gerektiğini söylemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

BEKLENEN ENFLASYON ORANI NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentisini, 2023 sonu için yüzde 65, 2024 sonu için yüzde 36 olarak açıklamıştı. Ancak, TCMB'nin beklentilerine göre, Mayıs 2024'te manşet enflasyonun yüzde 75 ile zirveye çıkması ve yılın ilk altı ayında birikimli enflasyonun yaklaşık yüzde 24 olması tahmin ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ