8 Nisan'da gerçekleşen ve Kuzey Amerika'nın bir bölümünü karanlığa boğan tam Güneş tutulması, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar tarafından da uzaydan görüntülendi. Bu yıl gerçekleşecek iki Güneş tutulmasından ilki olan 8 Nisan'daki tutulma, kısıtlı bir coğrafi bölgeden gözlemlenebildi.

Güneş Tutulması 2

Kuzey Amerika'da Tam Güneş Tutulması

Meksika, ABD ve Kanada'da belirli bölgeler, yaklaşık 186 kilometre genişliğindeki bir koridorda yılın ilk tam Güneş tutulmasına şahit oldu. Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçmesi ile oluşan bu gök olayı, Kuzey Amerika'da büyük ilgiyle takip edildi.

Uzaydan Güneş Tutulması Görüntüleri

Kuzey Amerika'daki insanlar Güneş tutulmasını Dünya üzerinden izlerken, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar da bu eşsiz olayı uzaydan gözlemleme imkanı buldu. Astronotlar, Güneş'in Ay tarafından örtüldüğü anları kameralarıyla kaydederek sosyal medya hesaplarından paylaştı. Paylaşılan görüntülerde, Dünya'nın bir bölümünün Güneş tutulması sırasında karanlığa gömüldüğü görülüyor.

ASELSAN: Gök Kubbe'yi şu anda tüm Türkiye sathına yayıyoruz ASELSAN: Gök Kubbe'yi şu anda tüm Türkiye sathına yayıyoruz

Güneş Tutulması 3

Tam Güneş Tutulması Rotası

Tam Güneş tutulması, Kuzey Amerika boyunca uzanan yaklaşık 6 bin 500 kilometrelik bir rota üzerinden gözlemlenebildi. Bu rotanın iki yanında bulunan şehirlerde ise parçalı Güneş tutulması görüldü. Bu nadir gök olayını tam olarak deneyimleyebilmek için birçok kişi uzun mesafeler kat ederek Güneş tutulmasının görülebileceği bölgelere seyahat etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ