Avrupa Birliği (AB) veri koruma otoriteleri ile yapılan görüşmeler sonucunda, Meta’nın Avrupa’daki Facebook ve Instagram reklamsız abonelik ücretlerinde indirime gitme kararı aldığı bildirildi. Meta’nın avukatı Timothy Lamb, Avrupa Komisyonu’nda düzenlenen bir çalıştayda, şirketin AB’nin kişisel verilerin kullanımına yönelik soruşturmasını sonlandırmak için abonelik modelinde fiyat indirimi yapacağını duyurdu.

Yeni Abonelik Ücretleri

Meta, Facebook ve Instagram için aylık reklamsız abonelik ücretini tek bir hesap için 9,99 eurodan 5,99 euroya düşürmeyi teklif ederken, her ek hesap için 4 euro alınacağını açıkladı. Lamb, bu teklifin “makul bir kişinin bu kalitedeki hizmetler için ödemesi gereken aralığın en alt sınırı” olduğunu ve düzenleyici belirsizliğin hızla çözülmesi gerektiğini belirtti.

Düzenleyicilerle İlişkiler

Meta’nın reklamsız abonelik modeli ve veri kullanımı konusunda Avrupalı düzenleyicilerle yaşadığı sorunlar devam ederken, Lamb’ın açıklamasına göre, bu fiyat indirimi teklifi süreci hızlandırmak ve düzenleyicilerin endişelerini gidermek amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirtilen ücretlerin içerisinde, kullanıcıların uygulama mağazalarından yapacakları indirmeler için ödeyecekleri ek ücretlerin bulunmadığı ifade edildi.

Tüketici Derneklerinin Tepkisi

Kasım 2023’te, Avrupa’dan 45 tüketici derneğini temsil eden Brüksel merkezli Avrupa Tüketici Birliği (BEUC), Meta’nın ödeme ve rıza modellerine karşı resmi bir şikayette bulunmuştu. Meta’nın bu abonelik servislerini, AB’nin sıkılaştırdığı düzenlemelere yanıt olarak ve reklam gelirlerindeki olası kayıpları hafifletmek amacıyla başlattığı biliniyor.

Kaynak: AA