Uzmanlara göre, iklim değişikliği Avrupa'da sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılmasını tetikliyor. Dang humması ve sıtma gibi hastalıkların Kuzey Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya gibi önceden etkilenmemiş bölgelere yayılması bekleniyor.

Trthaber'in haberine göre; Küresel ısınma sivrisineklere daha sıcak, daha nemli koşullar sağladığından son 80 yılda sıtma ve dang humması gibi hastalıkların görülme sıklığı büyük ölçüde arttı.

Barselona'daki Süper Bilgisayar Merkezi'nden Profesör Rachel Lowe, sivrisinek kaynaklı hastalık salgınlarının önümüzdeki birkaç on yıl içinde Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda etkilenmeyen bölgelere yayılacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu tür uyarılar, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekiyor.

Barselona'da düzenlenen Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği kongresinde, Profesör Rachel Lowe'nin bu hastalıklarda keskin bir artışa hazırlıklı olunması gerektiği konusunda bir sunum yapacağı bildirildi.

DSÖ: Refah kenti için endişeleniyoruz DSÖ: Refah kenti için endişeleniyoruz

Geceleri donan sıcaklıklar böceğin larvalarını ve yumurtalarını öldürdüğü için Dang humması öncelikli olarak tropik ve subtropikal bölgelerde bulunuyordu.

Sıcak mevsimlerin daha uzun olması ve donların daha az görülmesi, bu hastalığın dünyada en hızlı yayılan sivrisinek kaynaklı viral hastalık haline geldiği ve Avrupa'da da yayılmaya başladığı anlamına geliyor.

Asya kaplanı sivrisineği (Aedes albopictus) , dang humması taşıyor ve 2023 yılı itibarıyla 13 Avrupa ülkesinde (İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Monako, San Marino, Cebelitarık, Lihtenştayn, İsviçre, Almanya, Avusturya, Yunanistan ve Portekiz.) yerleşik hale geldi.

Kaynak: HABER MERKEZİ