Birgün gazetesinin haberine göre, Ayasofya Camisi’nde yaşanan korku dolu anlar, caminin restorasyon ihtiyacını bir kez daha gündeme getirdi. Caminin kubbesinden kopan beton parçaları, cemaatin başına isabet etmeden yere düştü. Bu olay, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı

Ekran görüntüsü 2023-11-28 110606

AYASOFYA’NIN RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, yaklaşık 1486 yıllık bir tarihe sahip olan ve dünyanın ayakta kalmış en eski yapılarından biri olan eşsiz bir eserdir. Bu süre zarfında pek çok deprem, yangın ve yıkıma maruz kalan cami, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinden sonra camiye dönüştürülmüş ve 481 yıl boyunca ibadete açık kalmıştır. 1934 yılında ise Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmiştir. 2020 yılında ise Danıştay’ın kararı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden ibadete açılmıştır.

AYASOFYA’NIN DEPREM RİSKİ

Sanat Tarihi Derneği (STD) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, Ayasofya’nın bir an evvel restore edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ayasofya restore edilmezse ilk depremde yıkılır. Şimdi her gün binlerce kişi burada ve çok tehlikeli bu. Parçalar düşüyor ve bu da biliniyor. Acilen restore edilmezse kubbe insanların başına çökebilir. Parçalar tam bağlantı noktalarından düşüyor. En son büyük ve kapsamlı restorasyonu yaklaşık 500 yıl önce Mimar Sinan yaptı. Maalesef böyle giderse Ayasofya’nın kubbesinden parçalar düşmeye devam edecek. Beklenen İstanbul depremi olursa da başımıza çökecek” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ