Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan'da tamamlanıyor. Arslan, üç kez AYM Başkanlığı yapmış olup, toplamda 12 yıl boyunca bu görevi üstlendi. Yüksek Mahkeme'de yeni başkanın belirlenmesi için seçim süreci bugün başlıyor. Arslan'ın yeni başkanın atanmasından önce oy kullanabilecek.

AYM'de başkanlık seçimi heyecanı

AYM Başkanı Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve görevine 20 Şubat 2012'de başlamıştı.

AYM üyelerinin görevlerini 12 yılla sınırlayan düzenlemeye göre, Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan 2024'te sona erecek. Dolayısıyla, Yüksek Mahkemenin iç tüzüğü uyarınca, Arslan'ın görev süresinin sona ereceği tarihten 2 ay önce, yani 20 Şubat'ta başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, seçim sürecini yönetecek ve seçimin yapılacağı yer, tarih ve saat, en az 7 gün öncesinden AYM üyelerine yazılı olarak bildirilecek.

Arslan'ın görev süresinin dolması nedeniyle aday olamayacak olmasına rağmen oy kullanabileceği belirtiliyor. Diğer AYM üyeleri ise başkan adayı olma hakkına sahip olacaklar.

Genel Kurul'da gerçekleştirilecek olan seçimde, 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütecek.

Eğer hiçbir üye yeterli çoğunluğu sağlayamazsa, seçimler devam edecek ve üyeler yeniden oylama yapacaklar.

Uçakta kalbi duran yolcuyu AK Partili vekil hayata döndürdü Uçakta kalbi duran yolcuyu AK Partili vekil hayata döndürdü

Zühtü Arslan başkanlığa 3. kez seçilmişti

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012'de AYM üyeliği görevine başladı ve uzun yıllar boyunca bu görevi sürdürdü. 10 Şubat 2015'te ise ilk kez Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilerek önemli bir göreve adım attı.

Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'da yapılan seçimde oyların salt çoğunluğunu alarak ikinci kez başkan seçilen Arslan, 2 Şubat 2023'te AYM Genel Kurulunda 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez AYM başkanı seçilmişti.

Arslan 17 Nisan tarihinde emekli olacak.

Kaynak: AA