Dışişleri Bakanı Fidan, Ankara'da İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İspanya ile Türkiye’nin yakın iş birliğine sahip olduğunu belirten Fidan, “Halklarımızın arasındaki yakın dostluk bağları giderek güçlenmekte. Siyasi ilişkilerimiz de gittikçe en üst düzeye çıkmakta. 2019 yılında başlattığımız Türkiye-İspanya Hükümetler Arası Zirve’sinin 7’ncisini 2021 yılında düzenlemiştik. 8’inci Zirveyi, haziran ayında Cumhurbaşkanımız ve İspanya Hükümet Başkanı Başkanlıklarında İspanya’da düzenleyeceğiz. Bugünkü görüşmemizde zirve hazırlıklarını ele alma fırsatımız oldu. İspanya aynı zamanda Avrupa Birliği içerisinde en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelmekte. İspanya ile ticaret hacmimiz hedef olarak 20 milyar doları bulmaktı, geçen yıl itibariyle bu hedefe ulaşmayı başardık gibi, 19 milyar doları aşan bir ticaret hacmimiz var şu anda” ifadelerini kullandı.

"AVRUPA ÜLKELERİYLE BİREBİR AYRI İLİŞKİ GELİŞTİRİYORUZ"

Sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlandıran Fidan, Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki bir sonraki adımın ne olacağı sorusu üzerine, “Avrupa ülkeleriyle birebir ayrı ilişki geliştiriyoruz. AB ile kurumsal başka bir ilişkimiz var. Avrupa ülkeleriyle geliştirdiğimiz ilişkiler daha kolay ama AB ile geliştireceğimiz zaman orada konsensüs olarak alınması gereken kararlar var bu da lehimize işlemeyebiliyor” dedi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki stratejik niyetinin ve vizyonunun aynı kaldığını ifade ettiğini hatırlatan Fidan, bu hususta irade beyanı beklenilen yerin AB’nin kilit ülkeleri olduğunu söyledi. AB’nin 2004-2005 yıllarında siyasi irade ortaya koyduğunu ancak sonrasında bu iradenin erozyona uğradığını ve giderek ortada kalktığını ifade eden Fidan, AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi, ticari imtiyazlar, göçle mücadele gibi konularda yoğun bir şekilde çalışılması gerektiğini ifade etti.
Bu yaz Avrupa Parlamentosu’nda seçimler olacağını hatırlatan Bakan Fidan, “Bizim inancımız parlamento seçimlerinin sonucundan bağımsız AB kurumlarıyla Türkiye arasındaki ilişkilerin daha pozitif gündemle daha ileriye taşınması” dedi. 
Fidan ayrıca NATO, AB ve Türkiye ilişkilerinin ise bölgesel ve küresel güvenlik alanınla neler yapılabileceği kapsamında ele alınması gerektiğini kaydetti.
Bakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmaları kapsamında ise, Türkiye’nin üyesi olduğu bütün uluslararası platformlarda İsrail’e baskı yapılması için alınması gereken tüm tedbirlerin alınması için baskı yaptığını ve bunun sadece oradaki trajediyi önlemek için değil bölgesel savaşlar ve küresel krizlerle de bağlı olduğunu görmemek için ‘çok dar görüşlü’ olmak gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan lideri Aliyev ile bölgesel gelişmeleri görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan lideri Aliyev ile bölgesel gelişmeleri görüştü

"TÜRKİYE'NİN NET BİR ŞEKİLDE ADAYLIK DURUŞU VARDIR"

Bakan Bueno Türkiye’nin AB adaylığına yönelik ise, “Türkiye'nin net bir şekilde adaylık duruşu vardır. Bütün Avrupa ülkeleri bunun üzerinde çalışmalıyız ve bu yolun açılması için çalışmalıyız. Bunun için bizim yol haritalarımız var. Bunu da güçlendirerek ilerliyoruz. Bununla ilgili olarak o kadar çok konu var ki Türkiye'yle bu konular üzerinde konuşmaktayız. Türkiye bizim burada gümrük birliğimizin üyesi. Bu konularda biz ikiye katlamalıyız. İspanya AB üyesi bir devlet olarak bu dinamiğin durmaması için gayret edecek. İspanya'nın arzusu şudur ki Türkiye Avrupa'ya doğru bakmaya devam etsin. Avrupa'daki geleceğine bakmaya devam etsin” ifadelerini kullandı. 
Gazze’deki daimi ateşkesin sağlanması için İspanya'nın bir barış konferansı düzenlemeyi planladığını belirten Bueno, konferansta Filistin Devleti’nin tanınması konusunda adımlar atılabileceğini ve İsrail’in güvenlik garantisinin alınabileceğini aktardı.

Kaynak: İHA