Bakan Şimşek 'Küresel ticaretteki yerimizi güçlendireceğiz' Bakan Şimşek 'Küresel ticaretteki yerimizi güçlendireceğiz'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin politika önceliklerini aktaran Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu ifade etti. Şimşek, programın fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden tesis etmeyi, aynı zamanda cari açığın azaltılması gibi diğer bazı makroekonomik zorlukları ele almaya odaklandığını belirtti. Nihai hedefin ise sürdürülebilir yüksek büyüme oranları ve herkes için refahın sağlanması olduğunu vurguladı.

Şimşek, kısa vadeli en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirtti ve ekledi: "Maliye politikasıyla merkez bankasının enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceğiz."

Şimşek, programın temel amaçlarının fiyat istikrarının sağlanması, rekabetçilik ile verimliliğin artırılması ve yapısal reformlar olduğunu belirtti.

Geçen yıl Türkiye'de yaşanan depremlerin bütçede büyük bir açık oluşturduğunu hatırlatan Şimşek, bu açığın azaltılması için önemli tedbirler aldıklarını ifade etti.

Öncelikli hedef enflasyon

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileşmenin dış talebi destekleyeceğini vurgulayarak, "Cari açık, program hedeflerimizin ötesinde daralıyor." şeklinde konuştu.

Şimşek, aylık enflasyonun yavaşladığını ve yıllık enflasyonun bu yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını belirtti. Ayrıca, "Enflasyonun düşürülmesi öncelikli hedefimiz. Bunun işaretlerini zaten aydan aya görüyoruz, ancak yıllık bazdaki eğilimi yılın ikinci yarısında göreceğiz. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz ve o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız." şeklinde konuştu.

Yatırımcıların soruları artık daha çok programın detaylarına ilişkin

Şimşek, yatırımcılarla yapılan çok sayıda toplantıdan bahsederek, "Yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısı geçen seneye göre değişti. Geçen yıl yatırımcılar ortodoks politikalardan geri adım atılması, programın uygulanmaması ihtimali konusunda şüpheleri vardı. Bu yıl bu konuda neredeyse hiç soru gelmedi. Yani programın sürekliliğine dair soru gelmiyor, artık sorular daha çok programın detaylarına ilişkin oluyor." şeklinde konuştu.

Şimşek, kamu maliyesi alanında Merkez Bankası'nı destekleme konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, "Programı güçlendireceğiz ve ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracağız." şeklinde konuştu.

Şimşek, "Türk varlıklarına çok güçlü bir ilgi var. Halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor. " diye konuştu. Bakan Şimşek, piyasanın enflasyon beklentilerinin ise gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında olduğunu belirtti.

Sonuçları almak için istikrarlı bir dönem var!

Şimşek, Türkiye'de Haziran 2028'e kadar seçim olmadığına dikkat çekerek, bu durumun program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından yeterli zamanı sağlayacağını ifade etti.

Ayrıca Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduğunu belirterek, ülkede canlı bir özel sektör ve güçlü girişimcilik kültürünün bulunduğunu vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin emsal ülkelerle karşılaştırıldığında uzun vadede avantajları olduğuna işaret ederek, küresel borçluluğun büyüme üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtti. Türkiye'nin borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranının, gelişmekte olan ülke ortalamasına göre daha düşük olduğunu da vurguladı.

Şimşek, ticaretteki parçalanmalara dikkat çekerek, jeostratejik rekabet ve jeopolitik gerginliklerin bu parçalanmalara neden olduğunu açıkladı. Türkiye'nin bu durumdan faydalanabilecek en iyi adaylardan biri olduğunu vurgulayan Şimşek, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi bölgelerle olan yakın ilişkilere değindi.

Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız

Şimşek, yeşil dönüşümün Türkiye'nin en büyük önceliklerinden biri olduğunu vurgulayarak, geçen yıl itibarıyla kurulu güç kapasitesinin yüzde 55'inin rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerjiye dayandığını belirtti. Ayrıca, inşaatı devam eden nükleer santralin de yakında devreye gireceğini ifade etti.

Şimşek, fosil yakıtlara olan bağımlılığın giderek azaldığına dikkat çekerek, "Yeşil dönüşüm ile rekabet gücünü ve üretkenliği artırmaya yardımcı olacak yatırımlar yoluyla Türk ekonomisini karbondan arındırmaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA